CRVENA ZVEZDA U UTORAK IGRA UTAKMICU SEZONE Ako izbace Dance, igraće protiv Maribora, Jang Bojsa, Slavije ili Apoela za Ligu šampiona!
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©, Beta / Branislav Božić

pamet u glavu

CRVENA ZVEZDA U UTORAK IGRA UTAKMICU SEZONE Ako izbace Dance, igraće protiv Maribora, Jang Bojsa, Slavije ili Apoela za Ligu šampiona!

Fudbal -

Eliminacija Kopenhagena otvara širom vrata Lige šampiona i donosi grupnu fazu Lige Evrope prvaku Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde protiv Kopenhagena igraju za evropsku jesen. U slučaju trijumfa i prolaza, obezbediće siguran plasman u grupnu fazu Lige Evrope i plej-of za Ligu šampiona. Ako izgube, onda će igrati za prolazak u Ligu Evrope.

Zanimljivo je da će Crvena zvezda u slučaju da eliminiše Kopenhagen automatski imati status nosioca u plej-ofu za Ligu šampiona, jer će preuzeti mesto prvaka Danske. To praktično znači da se već i znaju mogući rivali crveno-belih u poslednjoj rundi za plasman u elitno takmičenje UEFA.

foto: Starsport©

Crvenu zvezdu čekaju švajcarski Jang bojs, češka Slavija iz Praga, te pobednici duela između kiparskog APOEL i Karabaga iz Azerbejdžana, odnosno Maribora iz Slovenije i Rozenborga iz Norveške. Definitivno ime rivala crveno-beli će saznati na žrebu u Nionu, koji je zakazan za ponedeljak od 12 časova.

Ukoliko Crvena zvezda ne prođe, očekuje je malo veći spisak protivnika za grupnu fazu Lige Evrope. Zanimljivo, rivali joj opet mogu biti Suduva i Helsinki, klubovi koje su crveno-beli eliminisali u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ili atraktivniji poput Makabija iz Tel Aviva, Ludogoreca, BATE Borisova, Astane, Šerifa ili Slovana iz Bratislave. Žreb za Ligu Evrope je takođe u ponedeljak, ali od 13.30 časova.

Prva utakmica između Crvene zvezde i Kopenhagena biće odigrana u utorak od 20.45 časova na stadionu "Rajko Mitić", a revanš je sedam dana kasnije od 20 sati u Danskoj.

Mogući rivali u plej-ofu Lige šampiona Jang bojs APOEL/Karabag Slavija Prag Maribor/Rozenborg

Mogući rivali u plej-ofu Lige Evrope Sutjeska/Linfild Makabi Tel Aviv/Suduva Ararat/Saburtalo Riga/HJK Helsinki Ludogorec/TNS Sarajevo/BATE Dudelanž/Nome Kalju Astana/Valeta Šerif/AIK Slovan Bratislava/Dandalk

UEFA koeficijent

Preskočili Partizan i Milan

Crvena zvezda je posle mnogo godina uspela da pretekne Partizan na UEFA rang-listi najuspešnijih klubova Evrope. Prvaku Srbije je u petogodišnjem obračunu izbrisana "nula" iz sezone 2014/15, a upisano 2,50 bodova osvojenih u utakmicama protiv Suduve i Helsinkija. Za svaku pobedu po bod (Suduva i Helsinki kod kuće) i za remi pola boda (Suduva u gostima). Partizan je osvojio manje bodova od Zvezde (po bod za dve pobede protiv Konahsa), a iz sezone 2014/15. ostao je bez 2,00. Srbija je na 18. poziciji po UEFA koeficijentu, tri mesta od 15. mesta i dva kluba u Ligi šampiona. Crveno-beli su pored Partizana, iza sebe ostavili Milan, Spartaka iz Moskve, Fjorentinu, Seltu...

Premije

Fudbalerima 15.000 evra

Rukovodstvo Crvene zvezde na osnovnu klupskog pravilnika koji precizira nagrade za uspehe u Evropi uplatiće fudbalerima i članovima stručnog štaba premije u visini od 15.000 evra, srazmernu minutaži u četiri utakmice. Novčana premija za plasman u grupnu fazu Lige šampiona iznosi 100.000 evra, dok će za prolaz u Ligu Evrope biti upola manja.

Kurir sport/A. Radonić

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track