PARTIZAN NAJAVLJUJE BORBU PROTIV UEFA: Gde je tu rasizam? Idemo da branimo ono što je unapred osuđeno
Foto: Dado Đilas

CRNO-BELI ĆE SE ŽALITI

PARTIZAN NAJAVLJUJE BORBU PROTIV UEFA: Gde je tu rasizam? Idemo da branimo ono što je unapred osuđeno

Fudbal -

UEFA je bila nemilosrdna prema Partizanu, jer ga je kaznila sa dve evropske utakmice u Humskoj pred praznim tribinama.

Evropska kuća fudbala je izrekla tako drakonsku kaznu sa obrazloženjem da su navijači crno-belih koristili rasističke simbole (keltski krst) i povike na račun Mičela Donalda, nekadašnjeg fudbaler Zvezde, a sada Malatje.

U Humskoj 1 se ne slažu sa ocenom FARE posmatrača, na osnovu čijeg izveštaja je i izrečena kazna.

Partizan je dobio i novčanu kaznu 24.250 evra zbog ubacivanja predmeta na teren, korišćenja pirotehnike i blokiranih stepenica.

"Disciplinska komisija UEFA je odlučila da kazni FK Partizan i to po hitnom postupku usled zakrčenih prolaza na tribinama, bacanja dimnih bombi tokom utakmice sa Malatjom i posebno usled 'rasističkih obeležja i neprimerenih povika Mičelu Donaldu, koje je evidentirao FARE posmatrač. Partizan je višestruki povratnik u disciplinskim prekršajima UEFA i već je tokom 2017. godine vodio dva teška pravna postupka po sličnom osnovu, uz povoljan učinak", kaže potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić i dodaje:

"Međutim, izricanje kazne zbog rasističkih povika tamo gde rasizma nema, po prijavi neukog i malicioznog FARE denuncijanta, klubu koji baštini antifašistički i multikulturalni duh, koji je u utakmici sa Malatjom u svom sastavu imao dva fudbalera tamne puti i jednog žute rase, deluje kao 'contradictio in adiecto'. Deluje, sa druge strane, izuzetno nejasno po kojim se kriterijumima UEFA vodi prilikom određivanja inkriminisanih dela budući da su neki klubovi u okruženju za, čini se, nedvosmisleno iskazivanje rasističkih obeležja i simbola ostajali nekažnjeni".

Vuletić najavljuje borbu.

"Pravni tim FK Partizan že otpošeti složen pravni žalbeni postupak i, poput Rudolfa Cislera, nastojati da brani ono što je, izgleda, unapred osuđeno, pa makar naše sjene ponovo hodale po dvoru i plašile gospodu", rekao je Vladimir Vuletić.

(Kurir.rs/Kurir sport, Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track