ŠEST I PO MESECI OD OTVARANJA

KURIR NA NAJNOVIJEM STADIONU U EVROPI: Zvezda među prvim gostima na terenu od 1,2 milijardi evra! (KURIR TV)

Fudbal -

đSrpski šampion u utorak će igrati meč trećeg kola Lige šampiona, a Kurir vas podseća na to kako izgleda dom Totenhema, koji je svečano otvoren pre šest i po meseci

Goran Andjelković - specijalni izveštač iz Londona!

Na izgradnju Totenhem arene potrošeno je 1,2 milijarde evra! Otvorena je zvanično 3. aprila ove godine, a navijači domaćeg kluba stadion sad zovu „novi Vajt hart lejn“, iz poštovanja prema starom, legendarnom zdanju, koje je srušeno.

foto: Kurir

Kapacitet novog stadiona Totenhema je 62.062 mesta i ova građevina predstavlja jedan od najambicioznijih sportskih projekata na svetu. Arhitektonska firma „Populus“ sa sedištem u Kanzasu, Londonu i Brizbejnu kreirala je veoma zanimljiv stadion, koji leži na istom mestu kao i stari. Glavni arhitekta Totenhem arene bio je Kristofer Li, koji je posebnu pažnju posvetio generatorima buke. Stadion ima izgled asimetrične posude, ukupne površine 119.945 kvadratnih metara, visok je 48, a dugačak 250 metara. Postoji devet spratova na severnom delu i pet spratova na južnom delu. Stadion pruža odvojene sadržaje za fudbalere, što uključuje svlačionice, medicinske ustanove, restorane, bazene za hidroterapiju, prostore za zagrevanje, salon pred utakmicu, kao i salone i krevete za njihove porodice.

foto: Kurir

Ispred stadiona napravljen je veliki otvoreni trg, veličine Trafalgar skvera, a oko stadiona je kolovoz širine devet i po metara kako bi se sprečile gužve. Spoljašnost stadiona je u svetlom metalu, metalnim ekranima i staklu, koji su obloženi LED rasvetom, što daje poseban ugođaj kada tokom večeri svetli.

foto: Kurir

Zanimljivo, najjeftiniji paket sezonskih karata za utakmice Totenhema košta 795, a najskuplji 1.995 funti. Navijači Totenhema posebno su ponosni na svoj novi stadion, jer sada mogu da se hvale da imaju najveću fudbalsku arenu u prestonici Engleske, veću od rivalskog Itihada (Arsenal), Stamford bridža (Čelsi), London stadiona (Vest hem)...

Izgradnja stadiona koštala je Totenhem “skromnih” 1,2 milijardi evra.

Možda niste znali...

*prvi put plan o izgradnji novog stadiona iznet je u javnost 2007.

*prvu zvaničnu utakmicu na novom stadionu Totenhem je odigrao protiv Kristal palasa 3. aprila 2019.

*drugi je po redu najveći engleski fudbalski stadion sa preko 62.000 sedećih mesta, odmah iza Old Traforda

*vlasnici stadiona imaju potpisan ugovor sa NFL na 10 godina i ovde su već igrani mečevi američkog fudbala

*rekordna poseta bila je protiv Aston Vile 10. avgusta, kada je bilo 60.407 ljudi

fudbalski teren stadiona ima standardnu dimenziju 105 x 68 m

*stadion ima dve travnate površine, prirodnu i veštačku, koje se menjaju za 25 minuta

*klub traži sponzora po kojem će stadion nositi ime, a taj luksuz košta 20 miliona funti godišnje

Kurir sport / Goran Anđelković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track