BILI SMO PRILIČNO BOGATI, IMALI DOBAR ŽIVOT I HTELI SVOJU DRŽAVU: Bilić o raspadu Jugoslavije, ratu i odlasku iz Splita
Foto: AP

HRVATSKI STRUČNJAK OTVORIO DUŠU

BILI SMO PRILIČNO BOGATI, IMALI DOBAR ŽIVOT I HTELI SVOJU DRŽAVU: Bilić o raspadu Jugoslavije, ratu i odlasku iz Splita

Fudbal -

Hrvatski fudbalski trener Slaven Bilić otvorio je dušu engleskim medijima.

Skaj sport je napravio opširan i više nego interesantan intervju sa Slavenom Bilićem, u kome se osvrtao na život u Jugoslaviji dok je bio mlad, na rat, ali i na tok svoje karijere, kako fudbalske, tako i trenerske.

"Imali smo dobro obrazovanje i dobar život. Otac mi je bio doktor ekonomskih nauka i bili smo poprilično bogati, pa smo zato brat i ja išli u dobre škole i zato sam završio pravo. Škola nam je u detinjstvu bila na prvom mestu, ali je otac takođe bio zaluđen fudbalom", počeo je priču Bilić i nastavio:

foto: AP

"Imali smo dobar život, da budem iskren, ali smo želeli svoju državu i ta ideja se javila kada je došlo do raspada SSSR-a, u našem gradu je vladala ratna atmosfera. Rat je suštinski bio 60-70 kilometara od Splita, a u njemu, hvala Bogu, samo par nedelja. Niko iz naše porodice nije bio u vojsci, ali je tadašnji predsednik (Franjo Tuđman) rekao da sportisti moraju da budu ambasadori Hrvatske, tako da smo nastavili da igramo fudbal".

foto: AP

Bilić je rodni grad napustio napustio 1993. godine, kada je iz Hajduka prešao u Kalrsrue za koji je nastupao naredne tri godine.

"Tada smo svi koji smo mogli otišli u inostranstvo. Ja sam otišao u Nemačku, neki su otišli u Italiju, pa i Englesku. To se sve dešavalo ranih 90-ih kada engleska liga nije bila toliko otvorena za strance. Mi smo tada bili ambasadaori Hrvatske. Onda smo počeli da igramo za reprezentaciju i bili dobri na Evropskom prvenstvu 1996. sa Davorom Šukerom, Zvonimirom Bobanom i ostalima. Ponosno smo predstavljali svoju zemlju", ističe Bilić.

foto: AP

Bilićeva igračka karijera trajala je 12 godina i onda je počela trenerska, u Splitu, a 2017. se vratio u Vest Hem, gde je igrao jedne sezone.

Tu je proveo dve sezone, zatim jednu godinu radio u Al-Itihadu, a sada pokušava da VBA vrati u Premijer ligu. "Kada sam bio u Vest Hemu dosta sam gledao Čempionšip, to jednostavno ne možete da ignorišete. U poslednjih sedam-osam godina u toj ligi je počeo da se igra dobar fudbal. Dosta je čvrsto, sviđa mi se. Bio sam u Premijer ligi i dosta igrača koji su sada u Čempionšipu može da ima odličnu karijeru i u rangu iznad. Definitivno i nekoliko igrača Vest Broma. Dosta njih", zaključio je hrvatski stručnjak.

(Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track