SMENA NA VRHU: Barselona prestigla Real Madrid i srušila rekord po prihodima
Foto: AP

OD OVIH CIFARA SE VRTI U GLAVI

SMENA NA VRHU: Barselona prestigla Real Madrid i srušila rekord po prihodima

Fudbal -

Dvadeset fudbalskih klubova s najvećom zaradom na svetu ostvarilo je rekordnih 9,3 milijardi evra prihoda u sezoni 2018/19, pokazuje 23. izdanje Fudbalske finansijske lige Sportske poslovne grupe kompanije Dilojt (Deloitte).

Barselona je prvi put na prvom mestu, a istovremeno je i postala prvi klub koji je oborio rekord od 800 miliona evra pošto je ostvarila 840,8 miliona evra ukupnih prihoda.

Real Madrid je pao na drugo mesto ostvarivši prihod od 757,3 miliona evra, a jaz između prvog i drugog mesta sada je najveći u istoriji ove publikacije (83,5 miliona evra).

Kako se navodi, rast prihoda Barselone mahom se može pripisati promeni koju je klub napravio u pristupu poslovanju, a glavni faktor te promene je odluka da se u okviru kluba uvedu trgovina i licenciranje.

"Prepoznavši moć sopstvenog brenda, klub je sam pojačao upravljanje nad svojim trgovinskim poslovanjem i licenciranjem umesto da se za ove usluge osloni na treća lica. Na ovaj način klub je počeo dodatno da upravlja načinom reklamiranja i prodaje svojih proizvoda, kao i mogućnošću da ovaj prihod prijavljuje kao bruto, a ne neto iznos", navodi se u saopštenju.

Mančester junajted (711,5 miliona evra) je na trećem mestu, ali trenutno predviđa prihod od 560 - 580 miliona funti u sezoni 2019/20. usled činjenice da se nije kvalifikovao za Ligu šampiona, što je rezultat zbog kog će "crveni djavoli" verovatno pasti na najnižu poziciju Finansijske lige svih vremena u izdanju sledeće godine. Bajern iz Minhena (660,1 milion evra) je na četvrtom mestu, dok je Pari Sen Žermen (635,9 miliona evra) ušao među prvih pet na štetu Mančester sitija (610,6 miliona evra).

Na sedmom mestu je Liverpul sa 604,7 miliona evra prighoda, dok je Totenhem (521,1 milion evra) osmi, što je najviša pozicija ovog kluba svih vremena i čime je prestigao Čelsi (513,1 milion evra) i Arsenal (445,6 miliona evra) i postao londonski klub s najviše prihoda u Finansijskoj ligi prvi put još od sezone 1996/97.

Na destom mestu je Juventus sa 459,7 miliona evra prihoda. Kako se navodi, dolazak Kristijana Ronalda, koji sam ima više pratilaca na instagramu nego Real Madrid i Barselona zajedno, povećao je komercijalnu privlačnost Juventusa. Zbog toga je Juventus doživeo porast komercijalnih prihoda, i to delom usled povećane vidljivosti brenda u sezoni 2018/19. Klub je, takodje, stvorio više prihoda od trgovačke prodaje, što je posledica potpisivanja ugovora s vrhunskim igračem.

Kako se navodi u saopštenju Dilojta, zarada od prenosa ostaje najveći pojedinačni prihod za klubove, čineći 44 odsto ukupnih prihoda.

Uspešni nastupi u Ligi šampiona, takođe, utiču na prihode, što se najbolje vidi u slučaju Totenhema.

Jedini klubovi u najboljih 30 koji nisu deo "velike petorke" su Ajaks na 23. mestu (199,4 miliona evra), Benfika na 24. mestu (197,6 miliona evra), Zenit Sankt Peterburg na 28. mestu (180,4 miliona evra) i Porto na 29. mestu (176,2 miliona evra), što dodatno oslikava značajan uticaj učešća u klupskim takmičenjima UEFA na prihode na ovim tržištima.

(Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track