SRPSKI DŽORDŽ BEST: Đani Ćurčić je za Engleze KULTNI HEROJ! Luda glava, spiskao bogatstvo, pobedio u Velikom bratu...
Foto: Starsport©

SLAVI 47. ROĐENDAN

SRPSKI DŽORDŽ BEST: Đani Ćurčić je za Engleze KULTNI HEROJ! Luda glava, spiskao bogatstvo, pobedio u Velikom bratu...

Fudbal -

Saša Ćurčić danas slavi 47. rođendan! Nekadašnji srpski fudbaler ostavio je dubok trag kako kod nas tako i u Engleskoj, ne samo na terenu, već i van njega.

Đani je, bez dileme, jedinstvena figura u svetu fudbala.

Posedovao je ogroman talenat, koji, kako i sam priznaje, nije u potpunosti iskoristio. Luda glava ga je koštala blistavije karijere, ali i ovako itekako ima čime da se pohvali.

Ćurčić je dete OFK Beograda, odakle je 1993. došao u Partizan, a dve godine kasnije počela je njegova ostrvska odiseja. Igrao je za Bolton, Aston Vilu i Kristal Palas, pre nego što je 1999. na kratko otišao u američki Metro Stars, kasnije i u škotski Madervel. I to je bilo to što se fudbala tiče.

Za reprezentaciju je odigrao 13 utakmica i postigao jedan gol.

foto: Starsport©

Đanijev put je mogao da bude i drugačiji. Prema sopstvenom priznanju, malo je nedostajalo da, umesto u Partizan, ode u Zvezdu.

On je otkrio da je imao završen transfer sa crveno-belima, pre nego što je potpisao za crno-bele. Tadašnji predsednik Zvezde Dragan Džajić, prema Đanijevim rečima, bio je oduševljen njegovim fudbalskim kvalitetima.

"Sa OFK Beogradom sam pobedio Crvenu zvezdu na Marakani, a Zoran Lončar je dao dva gola. Bili su šampioni Evrope, a mi smo ih pobedili. Utakmicu je gledao Dragan Džajić. Trebalo je da pređem u Zvezdu. Čak je sve bilo dogovoreno, a onda je neko Džaji rekao da sam ja novi Milko Đurovski. I Džaja je na kraju odustao", izjavio je svojevremeno Saša Ćurčić i dodao:

"Posle kada sam prešao u Partizan, Džaja je izjavio, bez one kurtoazije, da su mojim angažovanjem crno-beli napravili sjajan potez. Ostao sam njegov neispunjeni san".

U Engleskoj su ga izabrali za "kultnog heroja"!

Pre pet godina ugledni „Dejli mejl“ sastavio je listu od 50 igrača Premijer lige koji su stekli status kultnih heroja. Nije bitno za ovu listu ko je dao koliko golova, osvojio trofeja, niti drugi fudbalski elementi, već kompletan utisak koji je neki igrač ostavio, računajući ponašanje na terenu i van njega, frizure koje je imao, visina, težina, anegdote…

Saša Ćurčić je na ovoj listi od 50 imena bio kotiran zaista visoko - na sedmom mestu! Plasman se odnosio na vreme provedeno u Boltonu u koji je stigao 1995. godine iz Partizana za milion i po funti. Navijači Boltona su ga zvali "Srpski Džordž Best", a „Dejli mejl“ podsećao je da je sa legendarnim napadačem delio i ljubav prema lepšem polu. Pošto se povukao u 29. godini, Ćurčić je izjavio:

"Ne bih potpisao za drugi klub ni da mi ponude 15 miliona dolara. Ipak, predomislio bih se da mi ponude 15 žena iz svih krajeva sveta"…

Đani je oduvek imao specifičan pogleda na svet.

"Uvek sam mislio da tu nešto nije u redu. Ja sa osnovnom školom, kao fudbaler, zarađujem 10.000, a jedan doktor, magistar, profesor... 100 evra nedeljno. To je nerealno i nisam mogao da se pomirim sa tim", govorio je Ćurčić.

Priznao je da je u ormanu imao milion evra u garderobi. Za majice je plaćao 1.400 funti, jakne 7.000 funti, a za "versaće" odela po 3.000 funti.

Ćurčić je ispričao i da je u Engleskoj trošio za veče i po 100.000 funti za šampanjac koji su drugi pili, jer voli da drugima ugađa.

U centar pažnje srpske javnosti dospeo je i 2007, kada je učestvovao u "Velikom bratu", gde je i pobedio i osvojio 100.000 evra.

Oprobao se i kao trener u Dinamu iz Vranja.

Ima o čemu Đani da priča za 47. rođendan...

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track