NAJOMRAŽENIJA LIČNOST NEMAČKOG FUDBALA: Ovo je razlog što navijači svih klubova vređaju vlasnika Hofenhajma (VIDEO)
Foto: AP

na udaru

NAJOMRAŽENIJA LIČNOST NEMAČKOG FUDBALA: Ovo je razlog što navijači svih klubova vređaju vlasnika Hofenhajma (VIDEO)

Fudbal -

Scene sa utakmice Hofenhajm - Bajern (0:6), u kojima fudbaleri oba tima 13 minuta dodaju loptu jedan drugome, ne želeći da se nadmeću na terenu, u znak solidarnosti sa vlasnikom domaćeg kluba Ditmarom Hopom, koga su navijači iz Minhena konstantno vređali verbalno itransperentima, na kojima je, između ostalog, pisalo da je Hop "k..... sin" i "nacističko kopile", obišle su svet.

Navijači Bajerna nisu bili ništa manje vulgarni u uvredama od navijača iz, recimo, Dortmunda i Menhengladbaha, koji su slične performanse izvodili tokom mečeva sa Hofenhajmom ove sezone. Čak su u Dortmundu, na meču Borusija - Frajburg, zatim u Kelnu, gje je gostovao Šalke, navijači vređali Hopa, pa su se mnogi zapitali šta je razlog i ko je vlasnik Hofenhajma?

Hop ima 79 godina, milijarder je, jedan od osnivača nemačke softverste kompanije SAP, koji je početkom 21. veka počeo da se interesuje za fudbal, kada je TSG 1899 Hofenhajm igrao u petom rangu. Odlučio je da uloži novac u Hofenhajm iz mjestašca Sinshajma i od njega je napravio moćnu fudbalsku sredinu, koja je 2008. godine stiga do Bundes lige, a devet godina kasnijepa i do plasmana u Ligu šampiona.Svih tih godina uložio je 350 miliona evra svog novca u ekipu i još 100 miliona za izgradnju stadiona. Kroz klub su prošli brojni mladi fudbaleri, kao i najmlađi trener u istoriji Bundes lige, Julijan Nagelsman, te jedan od nemačkih trenerskih autoriteta Ralf Ragnik.

foto: AP

Mnogi bi rekli da u politici kluba nema ništa sporno. Na prvi pogled i nema, ali navijačima smeta što je Hofenhajm jedan od četiri kluba u Nemačkoj kome je fudbalski savez odobrio izuzetak iz pravila "50+1 posto", koje znači da klub ne može da bude vlasnik pojedinca ili grupacije - drugim riečima, taj jedan posto više moraju da imaju navijači - članovi kluba - koji mogu da spreče bogate investitore da preuzmu potpunu kontrolu nad klubom.

foto: AP

To pravilo poštuju Bajern, Borusija, Hamburger, Štutgart, Keln.... kultni njemački klubovi. Izuzeci su Volsbrug, koji je u vlasništvu Volksfagena, te Bajer, čiji je vlasnik čuvena istoimena farmaceutska kompanija, kao i Lajpcig - koga kontroliše Red Bul, te Hofenhajm - Ditmara Hopa, koji je tu pogodnost dobio 2015. godine, kada je dostavio garancije da će u narednih 20 godina podržavati klub, novcem i vođen fudbalskim ambicijama.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track