NADAHNUĆE NAŠLI U ĆIRILICI I NIKOLI TESLI: Evo zašto novi dresovi Orlova izgledaju ovako neobično
Foto: EPA/JULIEN WARNAND

srbija u novom ruhu

NADAHNUĆE NAŠLI U ĆIRILICI I NIKOLI TESLI: Evo zašto novi dresovi Orlova izgledaju ovako neobično

Fudbal -

Otkrivamo šta je inspirisalo dizajnere nove opreme koju će „orlovi“ ubuduće nositi.

No­vi dres fu­d­ba­l­ske re­pre­zen­ta­ci­je Sr­bi­je na­stao je na izu­ze­t­no za­ni­mljiv na­čin. Nai­me, u ko­m­pa­ni­ji ko­ja je za­du­že­na za opre­mu „or­lo­va“ že­le­li su da na­pra­ve dres ko­ji će ima­ti ne­ke od na­j­va­žni­jih si­m­bo­la na­še ze­mlje.

Au­ten­ti­č­na stvar za na­šu ze­mlju je ći­ri­li­č­no pi­smo. Upra­vo za­to je tim pi­smom ispi­sa­no „Sr­bi­ja“ na gr­bu uz če­ti­ri ći­ri­li­č­na „S“. Ka­ko smo sa­zna­li, na po­le­đi­ni dre­sa na­ći će se i ve­li­ko ći­ri­li­č­no „B“ u ime­nu Sr­bi­ja (osta­la slo­va bi­će la­ti­ni­č­na). Sve to smi­šlje­no je u ci­lju pro­mo­ci­je ći­ri­li­č­nog pi­sma.

Mno­go ko­men­ta­ra iza­zva­le su fluo­re­scen­t­ne ni­jan­se na gr­bu i sa­mom dre­su. One su tu u znak po­što­va­nja pre­ma Ni­ko­li Te­sli, ko­ji je izu­mi­te­lj neo­n­skih sve­ta­la. Upra­vo je je­dan od na­j­ve­ćih nau­č­ni­ka svih vre­me­na bio glav­na in­spi­ra­ci­ja di­za­j­ne­ri­ma kad su pra­vi­li no­vi dres „or­lo­va“. Že­le­li su da se po sva­ku ce­nu na dre­su na­đe ne­što ve­za­no za Te­slu i epi­log je - neo­n­sko osve­tlje­nje gr­ba. Sli­č­ne dre­so­ve kao Sr­bi­ja, sa si­m­bo­li­ma ve­za­nim za ze­mlju, ima­ju i Če­ška i Ita­li­ja. Pr­vi put u ovim dre­so­vi­ma na­ša re­pre­zen­ta­ci­ja igra­će pro­tiv No­r­ve­ške (26. mart) u Oslu u okvi­ru po­lu­fi­na­la ba­ra­ža za EP.

M. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track