ŠESTIĆ JE BIO MESI PRE MESIJA: Na današnji dan je popularni Šele rasturio Partizan u 70. večitom derbiju! VIDEO
Foto: Starsport©

istorija večitih derbija

ŠESTIĆ JE BIO MESI PRE MESIJA: Na današnji dan je popularni Šele rasturio Partizan u 70. večitom derbiju! VIDEO

Fudbal -

Na današnji dan 1982. godine odigran je jubilarni 70. prvenstveni večiti derbi.

Crvena zvezda je kao gost na stadionu JNA slavila sa 4:1 (1:1), a junak pobede je bio Miloš Šestić koji je postigao dva gola.

Utakmicu je pred oko 35.000 gledalaca po kišnom vremenu sudio tada mladi sudija Zoran Petrović.

Početak utakmice je bio veoma uzbudljiv. Crvena zvezda je povela u 5. minutu golom Milka Đurovskog. Prethodila je akcija Vladimira Petrovića i Dušana Savića, pa tada mladom napadaču nije bilo teško da matira golmana Stojića.

Nije se dugo čekalo na odgovor crno-belih. Posle kornera koji je izveo Trifunović Partizan je već u 7. minutu izjednačio golom Zvonka Živkovića.

Rezultatske promene nije bilo do 64. minuta, iako je u međuvremenu Partizanu poništen pogodak zbog ofsajda.

Tada je na scenu stupio Miloš Šestić, za koga mnogi navijači Zvezde govore da je bio Mesi pre Mesija. Šestić je u solo akciji ostavio svoje rivale, a zatim sjajnim udarcem sa ivice šesnaesterca doneo svom timu novo vođstvo.

Usledio je period u kome se ispromašivao Dragan Mance, koji je propustio dve velike prilike, a kazna je stigla u 74. minutu. Posle centaršuta Petrovića Pižona pogodak je postigao Ranko Đorđić. Bilo je to 3:1 za Crvenu zvezdu.

Poslednji gol na meču delo je Miloš Šestić. Predriblao je trojicu igrača Partizana i onda sa ivice šesnaesterca matirao Stojića. Bio je to najlepši detalj 70. večitog derbija.

Crvena zvezda je ovom pobedom ostala u trci sa Dinamom za šampionsku titulu, ali je u samom finišu poklekla, pa je tim iz Zagreba predvođen Ćirom Blaževićem posle 23 godine osvojio titulu. Crvena zvezda se utešila osvajanjem kupa pošto je u dvomeču u finalu bila bolja od Dinama iz Zagreba.

Zvezda je bila druga, a Partizan na kraju šesti. Bio je to loš period u istoriji Partizana pošto su bili 15., 13., 8. i 6. na kraju prvenstva. Ipak, crno-beli su stvarali novi mlad tim koji je već naredne godine postao šampion, i to za dva boda ispred Hajduka i Dinama.

PARTIZAN - CRVENA ZVEZDA 1:4 (1:1)

Stadion: JNA, Gledalaca: 35.000 Sudija: Zoran Petrović

Strelci: Zvonko Živković (7) - Milko Đurovski (5), Miloš Šestić (64, 85), Ranko Đorđić (74)

Partizan: Stojić, Ješić, Klinčarski, Živković, Stojković, Kaličanin, Đelmaš, N. Kostić, Vukotić (Mance), Trifunović (Popović) i Varga. Trener: Kaloperović.

Crvena zvezda: Stojanović, Krmpotić, B. Đurovski, Milovanović, Borovnica, Jurišić, Petrović, M. Đurovski (Đorđić), D. Savić, Janković i Šestić. Trener: Stanković.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track