NAJLUĐA KARIJERA U SVETU FUDBALA! NAPRAVIO JE PUNO GLUPOSTI: Kantona je loš dečko svetskog fudbala i ne kaje se VIDEO
Foto: Profimedia

Hit

NAJLUĐA KARIJERA U SVETU FUDBALA! NAPRAVIO JE PUNO GLUPOSTI: Kantona je loš dečko svetskog fudbala i ne kaje se VIDEO

Fudbal -

Tokom 1980-tih i 1990-tih Erik Kantona je bio jedna od ikona fudbala.

Nestašni Francuz je sa Mančester junajtedom imao dosta uspeha, ali je nekako njegovo ponašanje van terena bilo upečatljivije od golova.

Svakako će zauvek u sećanju ljubitelja fudbala ostati detalj od pre 25 godina, kada je Kantona poleteo u publiku i kung-fu udarcem kopačkom u prsa udario navijača Kristal Palasa.

Četvrt veka kasnije u osvrtu na karijeru popularni "King Erik" žali samo za jednim potezom, upravo tim na "Selhurst parku", ali smatra da je "trebao jače da udari".

"Najbolji trenutak moje karijere? Imam ih puno, ali najdraži mi je onaj kada sam udario huligana. Samo što to nisam učinio dovoljno jako, trebao sam da ga udarim jače. Bila je to drama, a ja sam bio glumac. Radim stvari ozbiljno bez da sebe shvatam ozbiljno", rekao je Kantona.

Kantona je zbog udaranja Metjua Simonsa prvobitno osuđen na dve nedelje zatvora, ali je kasnije to preinačeno u 120 sati društveno korisnog rada. Udaljen je iz fudbala na osam meseci.

Tokom karijere pratile su ga razne kontroverze. Već u Okseri je zabeležen sukob sa saigračem Brunom Martinijem. Godinu dana kasnije je suspendovan na tri meseca nakon tuče sa fudbalerom Nanta Zakarijanom.

Igrajući za Olimpik iz Marseja je došao u sukob sa navijačima, bacao dres ka sudiji, a zabeležen je i slučaj kada je sudiju jednog meča pogodio namerno loptom.

Karija i nije mogla da se završi drugačije nego onako kako je završena. Kantona se povukao sa samo 30 godina, na vrhuncu.

Inače, Kantona je postigao 82 gola za Mančester Junajted, osvojio je Premijer ligu četiri puta, a dva puta dvostruku krunu. Bio je u 'glavnoj ulozi' najuspešnijeg razdoblja Junajteda i zato će navijačima ovog kluba zauvek ostati u pozitivnom pamćenju.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track