NAJBITNIJE JE PREGLEDATI SVE SPORTISTE PRE NASTAVKA SEZONA: Lider sportske medicine promoviše protokol za koronavirus!
Foto: Shutterstock

UPOZORAVA

NAJBITNIJE JE PREGLEDATI SVE SPORTISTE PRE NASTAVKA SEZONA: Lider sportske medicine promoviše protokol za koronavirus!

Fudbal -

Dok fudbalske lige širom Evrope i dalje vode razgovore da li i kada nastaviti takmičenja prekinuta zbog pandemije korona virusa, predsednik Evropske Federacije sportske medicine Mauricio Kasasko rekao je da bi trebalo obaviti detaljne preglede pre nego što se sportistima dozvoli da se vrate treninzima.

Kasasko, koji je i predsednik Italijanske federacije sportske medicine, rekao je da bi smernice koje je nedavno objavio njegov savez trebalo proširiti na celu Evropu, posebno ako Evropska fudbalska unija (Uefa) uskoro namerava da nastavi takmičenje u Ligi šampiona i Ligi Evropa.

"Potreban je zajednički protokol. Na državnom i evropskom nivou, pravila moraju da budu ista za sve. I ne samo za fudbal, već za sve profesionalne sportove", rekao je Kasasko za Asošiejted pres.

Prema tom protokolu Italijanske federacije, sportisti se dele u dve grupe, u prvoj su oni koji su već biti pozitivni na korona virus i pokazali simptome te zaraze, a u drugoj grupi su oni koji nisu bili pozitivni, uključujući i one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, ali koji su ostali bez simptoma.

Prvo bi se svi oni testirali na virus. Onima koji su negativni biće obavljena provera imuniteta, a oni koji pokažu da nisu imuni, biće testirani na svaka četri dana.

Sportisti iz prve grupe će morati da prodju testove snage u mirovanju, tokom i fizičkog napora. Posle toga sledi im ultrazvuk srca, zatim holter 24 sata, pa spirometrija, detaljna analiza krvi, rendgen pluća i na kraju potvrda da sportista nije zaražen.

Kada dobiju dozvolu za trening, sportisti iz prve grupe će postepeno morati da uvećaju nivo aktivnosti, tokom perioda od 15 dana kada će biti pod prismotrom.

Sportisti iz druge grupe imali bi manje testova, snagu, ultrazvuk srca, spirometriju i analize krvi.

"To će koštati, ali mislim da taj protokol treba da se sledi. Radimo sa sportistima ali ta pravila bi trebalo primeniti i na ostale članove ekipe. Svako ko je u kontaktu sa svlačionicom, fizioterapeuti, ekonomi, treneri, menadžeri. Svi", naveo je Kasasko.

Najmanje 15 fudbalera Serije A bilo je pozitivno na korona virus, a lekari Intera, Fjorentine i Sampdorije su bili u bolnici zbog virusa.

Italijanska vlada naredila je karantin do 3. maja, a Kasasko je rekao da bi sa testovima trebalo početi već sledećeg dana.

"Ne možete početi treninge ako nisu svi testirani, u suprotnom rizikujete da se napravi novo žarište. Protokol treba da se obavi individualno pre nego što se nastave treninzi", rekao je on.

Procenio je da bi sportistima trebalo 20 do 25 dana treninga pre nego što se nastave takmičenja i da su oni na oko 40 odsto fizičke spreme.

Najveća pitanja za taj protokol je da li će ga slediti ili ne. Iako Kasasko vodi lekarsku i naučnu komisiju koju je osnovala Serija A u borbi protiv korona virusa, ništa ne obavezuje italijansku ligu niti druga takmičenja da slede protokol.

"Nismo izdali zakone, mi smo samo naučna komisija koja izdaje preporuke i smernice", naveo je Kasasko.

On je, medjutim, rekao da će lige koje ne poštuju protokol ili nešto slično, "ostaviti otvorena velika pitanja o medicinskoj i pravnoj odgovornosti".

"Mislim da će ovaj virus dugo živeti, bilo da imate vakcinu ili lek da se borite protiv njega, ili da se borite merama predostrožnosti. Nikada nećemo imati nulti rizik dok ne primimo vakcinu", naveo je Kasasko.

Kurir sport / Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track