SPORTSKI PSIHOLOZI NAJTRAŽENIJI U EVROPSKOM FUDBALU: Srpkinja Saša Sredanović vodi Olimpiju do titule u Sloveniji!
Foto: Privatna arhiva

NIJE SVE U KONDICIJI

SPORTSKI PSIHOLOZI NAJTRAŽENIJI U EVROPSKOM FUDBALU: Srpkinja Saša Sredanović vodi Olimpiju do titule u Sloveniji!

Fudbal -

U periodu godine kada se obično kuju titule i prave planovi za letnji prelazni rok, vanredno stanje u državama širov Evrope nateralo je najveće fudbalske klubove u borbu za jednom osobom - sportskim psihologom!

Život iza zatvorenih vrata, prouzrokovan pandemijom koronavirusa, mnogoma teško pada, pa su se recimo u Arsenalu odlučili za stručnu pomoć.

foto: Privatna arhiva

“Imamo psihologa koji brine o našim igračima. U svakodnevnoj je komunikaciji sa njima. Dobijamo povratne informacije redovno, a u kontaktu sa igračima je i stručni štab", rekao je za Skaj sport menadžer “topdžija” Mikel Arteta.

Arsenal je daleko od titule, ali menadžment kluba je prepoznao da je igračima u ovim trenucima najpotrebniji sportski psiholog. I ne samo Arsenal, već su to učinili još mnogi veliki klubovi, jer nema sumnje da jedino sportski psiholozi mogu otrgnuti energične fudbalere od depresije i psiholoske krize u koju su neminovno upali posle nagle obustave svih sportskih aktivnosti.

foto: Privatna arhiva

Tako je u svetu. A u Srbiji? Kod nas klubovi još nemaju svest o značaju uloge sportskog psihologa. U čitavom regionu samo ljubljanska Olimpija ima klupskog diplomiranog sportskog psihologa, a reč je o Srpkinji Saši Sredanović. Njen uticaj na igrače bio je veliki i pre pandemije koronavirusa, pa ne čudi što je Olimpija na korak do osvajanja šampionske titule, iako su Mariboru davali navjveće šanse za naslov prvaka Slovenije.

Nacionalna prvenstva će se očito nastaviti u većem delu Evrope, pa stručnjaci procenjuju da će najspremniji biti timovi koji u svojim redovima imaju sportskog psihologa, a ne kondicionog trenera.

G. Andjelković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track