ŠEKULARAC I VAJDA DIGLI JUGOSLAVIJU NA NOGE: Film o Zvezdinoj zvezdi posle Mundijala u Čileu ozbiljno uzdrmao državu
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

karijera i van terena

ŠEKULARAC I VAJDA DIGLI JUGOSLAVIJU NA NOGE: Film o Zvezdinoj zvezdi posle Mundijala u Čileu ozbiljno uzdrmao državu

Fudbal -

Nije mali broj fudbalera koji je i posle igračke karijere rešio da ostane u svetu šou biznisa i u žiži javnosti.

Tako u svetu imamo primere da su neke od zvezda po povlačenju postali pevači ili su se otisnuli u glumačke vode, pa kao Vini Džons naprave i karijeru u Holivudu.

Kada je reč o prostoru nekadašnje Jugoslavije, Dragoslav Šekularac je bio najveća zvezda, pa je 1962., nedugo nakon Mundijala u Čileu na kojem je uvršten u idealni tim, snimljen film “Šeki snima, pazi se” s Zvezdinim asom u glavnoj ulozi.

Film je, umesto da profitira na ogromnoj popularnosti Šekularca, završio u “bunkeru” kao “najgore ostvarenje u istoriji jugoslavenske kinematografije”. Njegov zagrebački reditelj Marijan Vajda ubrzo je zbog drugih emigrirao u Beč!

foto: FK Crvena zvezda

Ima još primera. Rojston Drente nikad nije dosegao predviđene fudbalske visine. Njegova karijera ostaće upamćena kao promašena. Jedan od najvećih talenata evropskog fudbala, najbolji igrač Evra do 21 godine 2007., bivši igrač Reala (za koji je odigrao 65 utakmica), danas član holandskog trećeligaša Kozaken Bojsa, priredioe je novo iznenađenje.

Iako šok nije ni izbliza nalik onom kada se u 28 godini penzionisao zbog muzičke karijere dve godine proveo van fudbala. Neostvareni fudbalski potencijal u 32. je odlučio da postane glumac, a za početak je bio negativac koji se pojavljuje u tri epizode vrlo gledane kriminalističke serije Mokro Mafija. Drente je poslednji u nizu fudbalera koji su se okušali u glumi. Nekima je to bila povremena zabava, a neki su se posvetili novom pozivu i poput Vinija Džonesa, stvorili ime u Holivudu. “Loš dečko” možda nije najbolji, ali je svakako najpoznatiji glumac među fudbalerima. U poslednje dve decenije pojavio se u stotinak uloga u filmovima i TV serijama. Ovenčan je s tri strukovne nagrade, a kako je uglavnom igrao negativce, sve vreme se vode sporovi o tome glumi li ili je na filmskom setu onakav kakav je zapravo.

Impresivnu glumačku karijeru ostvario je i Erik Kantona. Do danas je ostvario četrdesetak često hvaljenih uloga, a za onu u filmu “Susreti posle ponoći” nagrađen je priznanjem za najboljeg glavnog glumca na filmskom festivalu u Nešvilu 2014.

– Ranije sam se radije izražavao sportom, a sada to činim glumom. Zapravo, mislim da je sve to pomalo zbog nostalgije iz detinjstva, kad sam postao svestan što želim da radim – da oživljavam likove – kazao je jednom prilikom Kantona.

foto: Profimedija

Frank Lebef, svetski prvak s Francuzima 1998., je možda zaboravio da je nekad bio fudbaler. Po završetku karijere posvetio se glumi, iza njega je dvadesetak uloga na filmu i TV-u, i u pozorišnim predstavama. Zinedin Zidan je 2008. imao ulogu u filmu “Asteriks na Olimpijskim igrama”. Ali Mekkoist se nije morao previše morao pripremati za ulogu u filmu “Kup” s Robertom Duvalom jer glumio je fudbalera, dok je legendarni Jan Rajt hvaljen zbog uloge mafijaša. Dejvid Bekam je ostvario san mnogih jer dobio je ulogu u posebnoj epizodi kultne serije “Mućke”.

Slavni nemački fudbaler Pol Brajtner dva puta se oprobao na filmu. Prvi put na vrhuncu popularnosti 1976. glumio je u vesternu “Potejto Fric” te 1986. u akcijskom filmu “Kundžonga” koji je kritika brutalno pokopala. U trofejnoj biografiji Karla Anćelotija retko se navodi da je imao i glumačkog talenta. Naime, 1984. imao je manju ulogu u filmu “Svet Don Kamila” koji na IMDb-u i nema toliko loše ocene...

Nejmar je jesenas imao glumački debi. Scenaristi nisu propustili priliku za šalu – njegov lik radnika ne voli fudbal!

“Ne volim fudbal ni igranje. Kad se igra Svetsko prvenstvo, molim se za naš tim”, izgovara Brazilac u jednoj sceni.

U bliskoj budućnosti na filmu očekujemo i Kristijana Ronalda. Portugalac je nedavno izjavio kako je gluma jedna od stvari kojima će se posvetiti po završetku karijere.

– Film me fascinira. Voleo bih se okušati kao glumac – poručio je Ronaldo.

Ikonski spoj nogometa i filma je kultni “Beg u pobedu” u kom su nastupili najbolji fudbaleri kao Pele, legendarni Bobi Mur, Osvaldo Ardiles ... Fudbalerima nije bilo toliki problem da glume koliko je glumcima bio problem da zaigraju fudbal. Silvester Stalone je za vreme snimanja slomio prst u pokušaju da zaustavi jedan Peleov udarac, a ni Majkl Kejn nije pokazao previše umeća. Osvaldo Ardiles je kasnije je otkrio kako engleski glumac nije mogao da istrči ni dvadeset metara.

Legendarna scena u kojoj Pele spektakularno daje gol makazicama snimljena je iz prvog pokušaja.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track