ZVEZDA PROŠLA KROZ BERLIN: Šestić pogodio FINALE Kupa UEFA! VIDEO
Foto: FK Crvena Zvezda

NA DANAŠNJI DAN

ZVEZDA PROŠLA KROZ BERLIN: Šestić pogodio FINALE Kupa UEFA! VIDEO

Fudbal -

Crvena zvezda je 25. aprila 1979. godine izgubila od Herte u Berlinu 2:1, ali je zbog trijumfa u Beogradu od 1:0 obezbedila plasman u finale Kupa UEFA i dvomeč sa Borusijom iz Menhengladbaha.

Pred krcatim Olimpijskim stadionom ali i kišom koja nije prestajala da pada i natapa teren, Crvena zvezda nije dobro počela meč. Najbolji igrač Berlinaca Ber je već u drugom minutu sjajno šutirao iz okreta sa preko 20 metara i golman Aleksandar Dika Stojanović je bio nemoćan.

Domaćin je bio u naletu, posle kornera i povratne lopte Zidka je glavom uvećao prednost u 18. minutu i činilo se da će Zvezda propustili još jednu priliku da se domogne velikog finala nekog od evrokupova.

Međutim, tim Branka Stankovića je imao pobednički mentalitet ali je umeo i da rizikuje kad je to bilo potrebno. Miloš Šestić je kao i Vladimir Petrović bio rovit posle povrede. Bata Stane je rizikovao od starta sa Pižonom, dok je Šestića ostavio na klupi za rezerve.

Međutim, morao je da ga ubaci u vatru već od starta drugog poluvremena jer Zvezda nije imala šta da čuva. Taj rizik se isplatio u 74. minutu. Slavoljub Muslin se prvo izborio za loptu na centru, Jovanovićč je doturio do Cvijetina Blagojevića koji je sjajno prošao po desnoj strani. Odlično je uočio Vladimira Petrovića na drugoj stativi, Pižon je precizno nabačenu loptu glavom vratio ka Šestiću koji sa dva metra nije promašio. Razgalio je Šele dušu preko 15.000 navijača našeg kluba koji su stizali u Berlin iz mnogih zemalja.

foto: FK Crvena Zvezda

Stojanović i odbrana našeg tima uspeli su da odole svim napadima Herte tako da je ostalo dovoljnih 2:1 za plasman u finale Kupa UEFA. Crvena zvezda je tako posle četiri izgubljena polufinala evrokupova do tada obezbedila prvu priliku da na Marakanu donese evropski trofej.

Herta - Crvena zvezda 2:1 (2:0)

Berlin, 25. april 1979. Strelci: Ber u 2 i Zidka u 18. za Hertu, a Šestić u 74. minutu za Crvenu zvezdu. Stadion: Olimpijski u Berlinu. Gledalaca: 75.000. Sudija: Rikardo Latanci (Italija).

Herta: Nigbur, Brik, Difenbah, Kliman, Sidat, Vajner, Ber, Zidka, Nising, Agerbek, Kramer.

Crvena zvezda: Stojanović, Jovanović, Jovin, Muslin, Miletović, Jurišić, Petrović, Blagojević, Savić, Krmpotić (od 46. Šestić), Milosavljević.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track