ČEKIĆARI TRENIRAJU INDIVIDUALNO! Potpredsednica Vest Hema: Moramo da stvorimo bezbedne uslove za povratak!
Foto: AP

BEZ IMPROVIZACIJE

ČEKIĆARI TRENIRAJU INDIVIDUALNO! Potpredsednica Vest Hema: Moramo da stvorimo bezbedne uslove za povratak!

Fudbal -

Potpredsednica fudbalskog kluba Vest Hem Keren Brejdi rekla je da klubovi Premijer lige moraju da se potrude da stvore što bezbednije uslove za nastavak treninga i takmičenja ili rizikuju da se sezona prekine

Pre skoro dva meseca prekinuto je takmičenje u Premijer ligi zbog pandemije korona virusa. Igrači su trenirali individualno u svojim kućama, a pojedini klubovi poput Vest Hema, Arsenala i Totenhema otvorili su svoje trening centre pod strogim bezbednosnim uslovima.

Na jučerašnjem sastanku klubovi su razgovarali o potencijalnom datumu za povratak i složili su se da će se ekipni treninzi i utakmice nastaviti samo uz odobrenje nadležnih i savete medicinskih stručnjaka, posle konsultacija sa igračima i trenerima.

Svi klubovi ostali su pri stavu da sezona treba da se završi, ali postoji strah da bi mogla da bude otkazana ako klubovi ne sprovedu stroga pravila distanciranja i rigorozna testiranja.

"Ključno je učiniti okruženje što bezbednijim, pošto želimo da nastavimo i završimo našu sezonu. Moramo da budemo potpuno spremni da bismo to učinili, u suprotnom završićemo kao Francuska, Belgija i Holandija, čije su sezone prekinute", navela je Brejdi za San, preneo je Skaj.

Ona je rekla da je Vest Hem trenutno u prvoj od četiri faze, odnosno da igrači individualno i izolovano treniraju u klupskom centru.

"Dolaze svojim automobilima, obučeni u dresove, izlaze na terene i individualno treniraju, onda se vraćaju u automobile i odlaze kućama. Pravilo je da to radi po jedan fudbaler, kada jedan izađe, drugi igrač udje i to svi poštuju. Nije dozvoljen nikakav kontakt igrača i nekog drugog, iako imamo lekara u slučaju da fudbaleru treba pomoć. Pravilo distanciranja mora da ostane na snazi", navela je Brejdi.

Brojni igrači izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti preranog vraćanja fudbalu i strahuju od širenja virusa.

Brejdi je rekla da će o merama zaštite razgovarati sa celom ekipom i tražiti odobrenje igrača i trenera pre nego što podrži odluku o povratku treninzima i utakmicama.

"Najvažniji aspekt svega ovoga nije ono što mi kao predsedavajući klubova želimo da budu protokoli, već da se igrači i treneri slažu, da im je prijatno i da veruju da je bezbedno započeti kontakt na treninzima i igrati utakmice. Bez njihovog odobrenja nigde nećemo stići i nameravam da do detalja kroz ovo provedem moje igrače. Moramo da budemo sigurni da su treninzi bezbedni koliko mogu da budu i oni moraju sa tim da se slože", navela je ona.

U slučaju nastavka takmičenja utakmice bi se igrale bez publike, na neutralnom terenu, na osam do 10 stadiona.

"Svi znamo da će biti potrebno mnogo zajedničkog rada, pažljivo razmišljanje, dobra volja i kompromisi ako želimo šansu da se sezona nastavi. Jedina zajednička tema svih klubova je da svi kompromisi moraju da budu fer i da podržavaju integritet fudbala", navela je ona.

Prema programu nadležnih, najraniji datum za nastavak Premijer lige je 8. jun.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track