ISTORIJSKA VEZA SRPSKIH DRŽAVNIKA I SPORTSKIH KLUBOVA: Ljubav koja traje jedan vek! (FOTO)
Foto: KK Crvena zvezda, Printscreen

Tema Kurira - SPORT I POLITIKA

ISTORIJSKA VEZA SRPSKIH DRŽAVNIKA I SPORTSKIH KLUBOVA: Ljubav koja traje jedan vek! (FOTO)

Fudbal -


Neraskidivo... Istraživali smo za koga su podržavali nekadašnji kraljevi Jugoslavije, a koga navijaju aktuelni političari i kako se razvijao odnos na ovoj čuvenoj relaciji.

Od kako je doneta prva fudbalska lopta u Srbiju krenulo je i interesovanje vlasti za budući najpopularniji sport na svetu. Tada su se u čast kraljeva i njegovih važnih događaja u životu održavale utakmice i sportske manfestacije. Vremenom je ta praksa nestala, ali je ostalo pravilo da gotovo svaki državnik ima svoj voljeni klub.

Kralj Petar Prvi, u skladu s tim prvi, može da ponese i zvanje prvog čoveka koji je povezao sport i politiku u našoj državi. On je novčano nagrađivao sportiste za rezultate koje bi postigli. Kasnije, u čast punoletstva naslednika Đorđa organizovao je prvi fudbalski meč Soko – Šumadija. Kralj Aleksandar je za svoju svadbu sa rumunskom princezom Marijom dobio „na poklon“ fudbalski meč između reprezentacija Jugoslavije i Rumunije. To je postao tradicionalni duel koji je imao i naziv – Kup prijateljskih zemalja. U čast kraljice nadmetali su se i teniseri Zagreba i Bukurešta.

foto: Printscreen

Ni naredne decenije nisu donele razlaz politike i sporta. Naprotiv. Dolaskom na vlast Josipa Broza Tita došlo je do formiranja takmičenja u njegovu čast. Prvo kupa u fudbalu, zatim prvenstva u šahu, a imao je u „svoju“ galopsku trku. Od tada su imena političara počela da se vezuju i za klubove. Tako je Tito bio navijač Partizana i Hajduka, iako to javno nikada nije isticao. Posle njega, gotovo da nema političara koji se nije javno deklasirao kao navijač određenog kluba.

Josip Broz Tito
Josip Broz Titofoto: Profimedia

Sve do dana današnjeg. Veza između politike i sporta sada je prešla na još veći nivo, pa je tako veliki broj klubova zavisan od pomoći države. Večito pitanje koje će uvek pratiti politiku i sport - koliki je uticaj vodećih državnika na sportski poredak. Odgovor na verovatno i nikada nećemo dobiti…

DRŽAVNICI I NJIHOVI KLUBOVI

Vlade Stojadinović - BSK, Jugoslavija i Slavija S.

Slobodan Penezić Krcun - Crvena zvezda

Josip Broz Tito - Partizan i Hajduk

Slobodan Milošević - Crvena zvezda

Mirko Marjanović - Partizan

Zoran Đinđić - Crvena zvezda

Boris Tadić - Partizan

Vojislav Koštinica - Crvena zvezda

Tomislav Nikolić - Partizan

Zoran Živković - Crvena zvezda

Ivica Dačić - Partizan i Palilulac

Milorad Dodik - Partizan

Aleksandar Vučić - Crvena zvezda

HIT

Dačić prešao igricu - 4 predsednička mesta i jedno potpredsedničko!

Ivica Dačić je političar sa ubedljivo najviše funkcija u svetu sporta. Prvi čovek SPS bio je predsednik rukometnog kluba Partizan, košarkaškog kluba Partizan, fudbalskog kluba Palilulac, zatim potpredsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta i predsednik Sportskog saveza Srbije. Niko od bivših ili aktuelnih političara ne može da se pohvali ni približno ovakvom „sportskom biografijom“.

Ivica Dačić
Ivica Dačićfoto: Marina Lopičić

(Miloš Bjelinić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track