NA DANAŠNJI DAN: Đurđevdan i 100. večiti derbi, utakmica Zvezde i Partizana o kojoj se i danas priča! (VIDEO)
Foto: Pritntscreen

sećanja

NA DANAŠNJI DAN: Đurđevdan i 100. večiti derbi, utakmica Zvezde i Partizana o kojoj se i danas priča! (VIDEO)

Fudbal -

Na današnji dan pre 25 godina odigrana je nezaboravna utakmica između fudbalera Crvene zvezde i Partizana

Đurđevdan 1995. godine, 100. večiti derbi, praznik srpskog fudbala! Crvena zvezda i Partizan su tada na dupke punoj Marakani, neki kažu da je bilo i više od 90.000 ljudi, odigrali jednu od nezaboravnih utakmica, onih koje odlaze u večnost i koje se prepričavaju generacijama.

Država je i dalje bila pod jednim delom sankcija, koje su formalno ukinute tek 2. oktobra 1996. godine. Živelo se teško, tačnije preživljavalo. Međutim, fudbal je bio nešto posebno, naročito institucija "večiti derbi". Na derbi se bežalo iz škole, sa fakulteta, sa posla, penzineri su uzaboravili na šah u parku... Do tada neviđena koreografija na severnoj i južnoj tribini. Kolika je bila zainteresovanost, najbolje svedoči podatak da je državna televizija direktno prenosila utakmicu, iako nije bilo najavljeno. Legendarni Vladanko Stojaković svojim bravurama oduševljavao je gledaoce širom Srbije, ali i drugih krajeva bivše države.

A, obe ekipe "jake kao zemlja", na Zvezdinoj strani Milojević, Stefanović, Đorović, Stojkovski, Adžić, Krupniković, Kovačević, na Partizanovoj Mirković, Saveljić, Nađ Ćurčić, Ćirić, Bjeković i Milošević, na klupama Ljupko Petrović i Ljubiša Tumbaković, na tribinama ludnica... Viđen je jedan od najdramatičnijih preokreta u istoriji srpskog fudbala, posle kojeg je Crvena zvezda pobedila rezultatom 2:1 i overila šampionsku titulu.

Danima su fudbaleri Partizana izjavljivali kako će dati sve od sebe da Crvenoj zvezdi upropaste slavlje na Đurđevdan, koji među zvezdašima kao praznik i danas zauzima kultno mesto. Igralo se tvrdo, ali lepo i bez prljavih i pogibeljnih startova. Partizan je poveo u 71. minutu posle sjajne akcije Dragana Ćirića i Sava Miloševića, kada je Nenad Bjeković Junior na gol liniji glavom, pa nogom spretno sproveo loptu u mrežu. Snažni napadač je posle toga skinuo dres i počeo da maše sa njim trčeći ka južnoj tribini, svestan da su crno-beli u tom trenutku nadomak trijumfa posle ravno 18 godina. Samo par minuta kasnije Nenad Bjeković je sa pet metara promašio šansu utakmice, što se kasnije pokazalo kao pogubno za goste.

Kada se činilo da su igrači Crvene zvezde nokautirani, pesma Delija sa severne tribine, a onda i sa celog stadiona digla ih je iz mrtvih. Grmela je Marakana, a prava erupcija oduševljenja desila se u 79. minutu kada je Darko Kovačević sa penala bio precizan. Najstrožoj kazni prethodilo je ubacivanje Mitka Stojkovskog, kojeg je grubo u šesnaestercu oborio nesmotrenim startom Niša Saveljić.

I onda delijrijum! Fudbaleri Crvene zvezde nastavili su da kidišu na gol Partizana željni pobede i nošeni pesmom svojih navijača. Darko Kovačević šutirao je na gol crno-belih sa nekih 20 metara, Pandurović je bio nesiguran, a na odbijenu loptu pritrčao je Mitko Stojkovski, zatresao mrežu postavši ne samo igrač utakmice, već i junak derbija. Stadion je bukvalno eksplodirao!!!

Sa razglasa je puštena pesma "Đurđevdan", a Crvena zvezda je ovim trijumfom stigla do jubilarne 20. titule i druge zlatne zvezdice iznad grba! Crveno-beli su sezonu završili sa četiri boda više od Partizana i pet od Vojvodine, koja je na polusezoni imala lidersku poziciju.

Impresivno deluje i podatak da su Zvezdini fudbaleri postigli 99 golova na 36 prvenstvenih utakmica i sa prosekom od 2,75 po meču bili daleko najefikasniji u ligi. Prednjačili su golgeteri Darko Kovačević sa 24 i Nebojša Krupniković sa 23 pogotka. Računajući i Kup susrete postigli su po 28 golova, a crveno-beli su se u sezoni za nezaborav okitili duplom krunom.

Crvena zvezda - Partizan 2:1 (0:0)

Stadion: FK Crvena zvezda. Sudija: Branimir Babarogić. Gledalaca: 90.000. Strelci: Kovačević u 79p, Stojkovski u 85. - Bjeković u 71. Minutu. Žuti kartoni: Radmanović, Kovačević, Krupniković, Đorović (Crvena zvezda) - Bjeković, Ćurčić, Saveljić, Nađ (Partizan).

CRVENA ZVEZDA: Milojević, Stefanović, Đorović, Radmanović, Stojkovski, Bajčetić, Adžić (Živković), Krupniković, Kovačević, Petković (Perović), Sakić. Trener: Ljupko Petrović.

PARTIZAN: Pandurović, Mirković, Saveljić, Nađ, Bolić, Đurić, Tešović, Ćurčić (Trenevski), Bjeković, Ćirić, Milošević. Trener: Ljubiša Tumbaković.

Kurir sport/A. Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track