LIVERPUL JE ODBIO DA ISPADNE OD BARSE: Nestvarna pobeda za jedan od NAJVEĆIH PREOKRETA u istoriji Lige šampiona! VIDEO
Foto: EPA/PETER POWELL

LUDA NOĆ NA ENFILDU

LIVERPUL JE ODBIO DA ISPADNE OD BARSE: Nestvarna pobeda za jedan od NAJVEĆIH PREOKRETA u istoriji Lige šampiona! VIDEO

Fudbal -

Brzo izveden korner... Origiiii. Rečenica izgovorena pre tačno godinu dana i dalje odzvanja u ušima svih navijača Liverpula. Ali i Barselone.

Revanš meč polufinala Lige šampiona između Liverpula i Barselone na Enfildu trebalo je da predstavlja formalnost za Katalonce. Doneli su veliku prednost od 3:0 u Englesku i gotovo svi su očekivali da se nešto kasnije bore za titulu.

Gotovo svi, ali ne i menadžer Liverpula Jirgen Klop i njegova mašinerija koja je pregazila četu Ernesta Valverdea sa 4:0 i otišla po pehar. Kasnije ga je i osvojila trijumfom nad Totenhemom od 2:0.

A to je samo jedan u seriji neverovatnih poduhvata i preokreta u najjačem klupskom takmičenju.

Osmina finala 2018/19

Mančester junajted - PSŽ 0:2

PSŽ - Mančester junajted 1:3

Kimpembe i Mbape gospodarili su Old trafordom i revanš je trebalo da predstavlja rutinu. Ole Gunar Solšer samo što je seo na vrelu klupu "crvenih đavola" nakon odlaska Žozea Murnija suočio se sa eliminacijom. Revanš meč, Junajted i bez Pogbe zbog suspenzije, počinje golom Lukakua već u 2. minutu, ali Bernat deset minuta kasnije daje gol za 1:1 i činilo se potpisuje presudu gostima. Nadu u čudo razbudio je ponovo Lukaku u 30. minutu, a onda se desio onaj VAR u zaustavnom vremenu. Kimpembe izbacuje loptu van terena, sudija Skomina pokazuje na korner, a onda ga zovu iz VAR sobe. Gledao je snimak iz nekoliko uglova, video da je Kimpembe igrao rukom i pokazao na penal. Markus Rašford je bio siguran i Englezi su slavili usred Pariza. Nemoguća misija je izvršena!

Osmina finala 2016/17

PSŽ - Barselona 4:0

Barselona - PSŽ 6:1

I godinu ranije u istom ragnu takmičenja PSŽ je bio u centru pažnje. Ni četiri gola viška iz prvog meča (Di Marija dva, Draksler, Kavani) nisu bila dovoljna Parižanima da prođu Barselonu. A imali su sve u rukama. Čak i posle 3:0 za Katalonce u 50. minutu i dalje su bili u prednosti, a još kada je Kavani u 62. smanjio na 3:1 svima je bilo jasno da će PSŽ dalje. Ali onda se dogodio Nejmar. Pogodio je u 88. i 90. minutu, ali je Barselona i dalje bila u autu. Sve do pogotka Roberta u 95. minutu. Za delirijum sa jedne i potpuni šok sa druge strane terena.

Četvrtfinale 2003/04

Milan - Deportivo 4:1

Deportivo - Milan 4:0

Šampion Evrope gazio je ka odbrani titule i već kovao planove za polufinale kada je golovima Kake (dva), Ševčenka i Pirla napunio mrežu La Korunje, koja je povela ranim pogotkom Pandijanija. Ispostaviće se da je baš taj gol bio presudan i poguban za igrače Karla Anćelotija. Ponovo Pandijani, ali i Valeorn, Luke i Fran potpisali su braniocu titule ispisnicu iz Lige šampiona za tu sezonu.

Finale 2004-05

Milan - Liverpul 3:3 (3:0), penalima 2:3

Iako se ne radi o preokretima u revanš mečevima, jedan od najvećih, a verovatno i najveći svih vremena dogodio se u borbi za trofej u Istanbulu. Dve moćne ekipe spustile su gard i udarile jedna na drugu, a u prvih 45 minuta taj stil borbe mnogo je prijao Milanezima. Jednostavno su samleli rivala. Maldini u 1. minutu, Krespo u 38. i 44. i žurka u Italiji bila je spremna za početak. A onda spektakl. Džerard u 54, Šmicer u 56. i Alonso u 60. minut donose Liverpulu izjednačenje, dovode svoje navijače do delirijuma, protivničke na ivicu očaja. Pa onda zatišje do poslednjih trenutaka kada Dudek, a da ni sam ne zna kako brani šut Ševčenka sa dva, tri metra. I za kraj penali. Tomason i Kaka precizni, Seržinjo i Pirlo nisu za Milan. Haman, Sise i Šmicer daju gol, a Rise promašuje za Liverpul. Ševčenko hvata zalet, šutira posred gola, a Dudek brani nogom. Stiven Džerard diže pehar.

S Liverpulom smo počeli, pa je red da s njim i završimo seriju preokreta. A bilo ih je još. I biće ih, ne sumnjamo. Samo da se lopta opet zavrti.

Kurir sport / G. F.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track