DELIJE PAMTE, GORELA JE MARAKANA! Zvezda igrala FINALE Kupa UEFA: Borusija se spasila u Beogradu! VIDEO
Foto: FK Crvena Zvezda

NA DANAŠNJI DAN

DELIJE PAMTE, GORELA JE MARAKANA! Zvezda igrala FINALE Kupa UEFA: Borusija se spasila u Beogradu! VIDEO

Fudbal -

Crvena zvezda je 9. maja 1979. godine u prvoj finalnoj utakmici Kupa UEFA remizirala protiv Borusije iz Menhengladbaha u Beogradu 1:1 (1:0).

Miloš Šestić je doveo crveno-bele u vođstvo u 22. minutu, a autogolom Ivana Jurišića u 60. minutu klub iz Zapadne Nemačke se spasao poraza.

Gorela je „Marakana“, svih 90.000 gledalaca, a neki hroničari tog vremena kažu da ih je bilo i sedam,osam hiljada više.

Reka navijača očekivala je da Crvena zvezda u svom prvom velikom evropskom finalu napravi zalihu za revanš u Menhengladbahu i donese pehar Kupa UEFA u svoje vitrine.

Sjajna generacija koju je predvodio sa klupe Branko Stanković imala je nezaboravan put do finala, u spektakularnim mečevima prolazila je Dinamo Berlin (2:5, 4:1), Sporting iz Hihona (1:0, 1:1), Arsenal (1:0, 1:1), VBA (1:0, 1:1), Hertu (1:0, 1:2).

Borusija je bila jedna od boljih ekipa Zapadne Nemačke sa Bertijem Fogtsom, Vinijem šeferom, Evaldom Linenom i prvom zvezdom Alanom Simonsenom, dok je na klupi sedeo čuveni trener Udo Latek.

Od starta meča iz uz poznati huk sa tribina, kapiten Vladimir Petrović poveo je ekipu u furiozne napade koji su rezultaurali vođstvom u 22. minutu. Miloš Šestić je u padu na prvoj stativi završio sjajajn napad po desnoj strani koji je sjajnim pasom u prostor započeo Vladimir Petrović, a pravovremenom asistencijom nastavio Slavoljub Muslin.

Igrala je Zvezda odlično, ali i Borusija je napadala. U 60. minutu, Volers je centrirao sa leve strane u peterac ka Nilsenu koji je bio u ofsajdu, ali je se ispred njega bacio Ivan Jurišić i nesrećno postigao autogol za konačnih 1:1.

Pokušavali su Muslin, Cvijetin Blagojević, pa Dušan Savić da opet razgale dušu navijačima koji su zdušno bodrili ekipu ali su Nemci izdržali u finišu iako su i oni imali šansu za potpuni preokret.

Revanš se igrao 23. maja na „Rajnstadionu“ u Dizeldorfu.

Crvena zvezda – Borusija M. 1:1 (1:0)

Beograd, 9. maj 1979. Strelci: Šestić u 22. za Crvenu zvezdu, a Jurišić (autogol) u 60. minutu za Borusiju iz Menhengladbaha. Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: 90.000. Sudija: Ijan Fute (Škotska).

Crvena zvezda: Stojanović, Jovanović, Jovin, Muslin (od 78. Krmpotić), Miletović, Jurišić, Petrović, Blagojević, Savić, Šestić, Milosavljević (od 78. Milovanović). Trener: Branko Stanković.

Borusija Menhengladbah: Kneib, Fogts, Henes, F. Šefer, Ringels, V. Šefer, Simonsen, Kulik, Nilsen (od 75. Daner), Volers (od 78. Gores), Linen. Trener: Udo Latek.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja