ŠEKI NAM JE REKAO - MOMCI, BEŽITE U SVLAČIONICU: Belodedić za Kurir otkrio kako su Zvezdaši u Zagrebu izvukli živu glavu
Foto: Pritnscreen

TRI DECENIJE MAKSIMIRA

ŠEKI NAM JE REKAO - MOMCI, BEŽITE U SVLAČIONICU: Belodedić za Kurir otkrio kako su Zvezdaši u Zagrebu izvukli živu glavu

Fudbal -

Stub odbrane šampionske generacije Crvene zvezde prisetio se nemilih scena iz Zagreba 1990. godine i utakmice s Dinamom koja nikad nije odigrana, a za koju se kaže da je označila početak raspada SFRJ.

Neredi na utakmici Dinamo - Crvena zvezda po mnogima su bili početak rata i uvod u raspad bivše Jugoslavije, a nemilih scena iz Zagreba tog 13. maja 1990. u razgovoru za Kurir prisetio se Miodrag Belodedić.

Stub odbrane Crvene zvezde tada je, zajedno sa saigračima pod kapitenskom trakom Dragana Stojkovića Piksija, izvlačio živu glavu.

- Sećam se da smo s trenerom Šekularcem izašli na zagrevanje i da smo mi iz odbrane radili u šesnaestercu. Osećala se tenzija, a ubrzo su s tribina počeli da doleću dinari, kamenice, ma svašta... Tada nam je trener rekao da dođemo do centra i da tu odradimo zagrevanje.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

Kad ste shvatili da ni na centru nećete moći da odradite planirano?

- Pratili smo mi šta se dešava na tribinama i dalje. Videli smo da su odvalili ogradu i bacili je dole, i tada nam je Šeki rekao: "Momci, bežite u svlačionicu!" Bežeći smo videli da ulazi i policija da spreči navijače da uđu na teren.

Šta se dešavalo kad ste se dokopali sigurnosti u svlačionici?

- Bili smo tamo zatvoreni sigurno dva sata. Čekali smo da se stvari srede, da se reše problemi na stadionu. Na kraju su nas nekim vojnim autom odvezli na aerodrom.

1 / 3 Foto: Printskrin / You Tube

- Zbog rata koji je došao je sve prekinuto, to je najveća posledica. Nije se više čulo ni za klubove ni za reprezentaciju, a svi znamo šta je sport značio u Jugoslaviji. Sigurno je da smo i mi i Dinamo, Partizan, Hajduk, koju su tada bili dobri, mogli daleko da doguramo u evropskim takmičenjima da se Jugoslavija nije raspala.

(Gojko Filipović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track