ZVEZDINI HRVATI SE DRŽALI JUNAČKI NA MAKSIMIRU: Prosinečki i Jurić ostali uz svoj klub! (FOTO)

nisu hteli da beže

ZVEZDINI HRVATI SE DRŽALI JUNAČKI NA MAKSIMIRU: Prosinečki i Jurić ostali uz svoj klub! (FOTO)

Fudbal -

Dvojici Hrvata u redovima Crvene zvezde bilo neprijatno tokom incidenata i tuča navijača i policije pre 30 godina

Crvena zvezda je u bivšoj zajedničkoj državi SFRJ uvek slovila kao srpski, a ne jugoslovenski klub. To se posebno osećalo na utakmicama u Hrvatskoj. Posebno kod srpskog naroda u Krajini, Hrvatskoj i Bosni, koji se tako identifikovao preko Crvene zvezde sa nacijom.

Međutim, Crvena zvezda je među fudbalerima uvek imala igrače različitih nacionalnosti. Fakat je da je bilo najviše Srba, ali je isto tako bilo i dosta igrača iz drugih jugoslovenskih republika.

foto: AP

Tako su u ekipi za utakmicu protiv Dinama na Maksimiru u sastavu bila i dvojica Hrvata Robert Prosinečki i Goran Jurić, Refik Šabanadžović koji je bio musliman, zatim Darko Pančev, Ilija Najdoski i Dragi Kanatlarovski koji su bili iz Makedonije, Dejan Savićević iz Crne Gore. Bio je tu i Miodrag Belodedić, Srbin pristigao iz Rumunije.

Vladan Lukić nam je preneo kako su se ponašali Robert Prosinečki i Goran Jurić tokom incidenata na Maksimiru.

- Nisu se oni izdvajali od nas! Svakako im je bilo neprijatno. Bili su sa nama od početka do kraja, niko od njih nije pomislio da beži od nas, ili da pokažu neku drugu solidarnost, osim sa svojom ekipom. Bili smo stvarno jedinstven tim.

foto: Profimedia

Lukić nam je otkrio kako su se ponašali i svi ostali fudbaleri iz tadašnjeg Zvezdinog sastava.

- Dejo Savićević i Darko Pančev su tada bili zvezde, ali su se ponašali kako treba, kao profesionalci i fudbaleri Crvene zvezde. Bili su maksimalno uz klub,kao i svi ostali igrači Zvezde. Oni kao što sam bio ja, koji su proveli više vremena u Zvezdi i poznavali ljude na tribini, sve su to doživeli emotivnije - istakao je Lukić.

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track