SKENER KURIRA: Top 10 momenata koji su obeležili nastavak Bundeslige
Foto: YT Printscreen

POD LUPOM

SKENER KURIRA: Top 10 momenata koji su obeležili nastavak Bundeslige

Fudbal -

Ništa više nije isto, najpopularniji sport na svetu dobio je potpuno drugo lice otkako se ponovo igraju utakmice, sve deluje tužno.

Lepa vest - fudbal je živ! Loša vest - nije ovo onaj stari fudbal.

Mnogo toga se promenilo, pa sve sada deluje baš tužno. Za početak, sablasno prazne tribine.

Nastavak Bundeslige obradovao je ceo fudbalski svet, međutim, slika koja je došla iz Nemačke ostavila je svakakve utiske. Lepo je bilo ponovo videti majstore fudbala na terenu, ali sve što je pratilo utakmice nije nešto na šta smo navikli. Kada umesto proslava golova vidimo neki pokušaj slavlja uz držanje distance, zaista dolazimo do utiska da je ovde reč o preživljavanju fudbala u doba koronavirusa. Donosimo vam top 10 stvari koje su obeležile povratak fudbala.

1 Haland prvi dao gol

Erling Haland postigao je prvi gol u nastavku Bundeslige. Mladi Norvežanin pogodio je mrežu Šalkea u 29. minutu i na taj način označio da fudbal ponovo živi. Ispoštovali su zabranu proslave pogotka fudbaleri Borusije, jer su dotrčali do Halanda, ali ga nisu grlili, niti se pozdravljali.

2 Navijači od kartona

Slike nemačkih stadiona bile su sumorne, tužne i deprimirajuće. Sve je lepo, ponovo se igra fudbal, ali samo za ljude kraj televizora. Zato su se u nekim klubovima dosetili i napravili navijače od kartona. Ako ste želeli da se vaša figura od kartona nađe na stadionu, za to ste morali da izdvojite 17 evra.

3 Žuti zid

Čuveni "žuti zid" možda ostavlja i najtužniji utisak u nastavku fudbalske sezone. Tačnije, momenat kada fudbaleri Borusije odlaze ispod tribine, gde su u normalnim uslovima njihovi najverniji navijači i pozdravljaju ih aplauzom. Simulirali su igrači Dortmunda držanje za ruke, pa je sve ukupno delovalo baš, baš tužno.

4 Slavlje na distanci

Slavlje posle postizanja golova dozvoljeno je samo uz distancu i korišćenje laktova i nogu. To su na najbolji mogući način shvatili fudbaleri Volfsburga, koji su umeli da proslave gol u 90. minutu za pobedu na gostovanju Augzburgu.

5 Asepsol za lopte

Svaki čas lopte su morale da idu na dezinfekciju. Skupljači lopti imali su i dodatnu, higijensku ulogu, pa su tako, čim bi došla lopta do njih, prskali je dezinfekcionim sredstvima kako bi sprečili eventualno širenje zaraze.

6 Mikrofon od dva metra

Potpuno nestvarno delovao je prizor davanja izjava trenera po završetku meča. Mikrofon je stavljen na dugački štap kako bi se održala propisana distanca između kamermana, novinara i trenera. Sve je izgledalo pomalo smešno.

7 Rezervisti na distanci

Idemo malo do klupe za rezervne igrače, tamo vladaju izuzetno stroge mere. Igrači sede udaljeni dva metra jedni od drugih, a na licu svi moraju da nose zaštitne maske. Takođe, i svi članovi stručnog štaba bili su na propisanoj razdaljini i morali su da nose zaštitnu opremu (izuzev glavnog trenera, koji je smeo da skine masku kada daje savete igračima).

8 Maske svuda oko nas

Ovo je možda i fotografija koja najbolje opisuje kako danas izgleda fudbal. Markus Tiram, fudbaler Menhengladbaha, stavio je na veliki štap dres svog kluba i na njega okačio zaštitnu masku. Prava slika i prilika fudbala posle korone.

9 Pet žutih za domaćina

Nekako nije bilo previše oštrih duela ili bliskog kontakta između igrača. Sve do večernjeg meča između Ajntrahta i Menhengladbaha. Tamo je sve prštalo od fudbala i oštrih startova. Ovaj "duel ljubavi" Kostića i Emboloa to najbolje ilustruje. Igrači domaćeg tima dobili su čak pet žutih kartona.

10 Poljubac za Srbina

Poljubac za kraj. Uf, pa ovo je vreme korone, kakav crni poljubac?! I to našao Srbina da ljubi... Dedrik Bojata poljubio je Marka Grujića u znak čestitke za pobedu nad Hofenhajmom, a za taj gest dobiće "čestitku" u vidu kazne čelnika Bundeslige. Poljupci su najstrože zabranjeni.

Kurir sport/Miloš Bjelinić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track