MAGIČNI GOLOVI KOJE MOŽEMO DA GLEDAMO SVAKI DAN: Driblaj, šutiraj, završi! Od Bergkampa do Maradone (VIDEO)
Foto: Fejsbuk

ZAŠTO VOLIMO FUDBAL

MAGIČNI GOLOVI KOJE MOŽEMO DA GLEDAMO SVAKI DAN: Driblaj, šutiraj, završi! Od Bergkampa do Maradone (VIDEO)

Fudbal -

Dok čekamo da se lopta zakotrlja u svim ligama Evrope, ovako željni fudbala prisećamo se najboljih golova u istoriji.

Nije uvek lako nekom laiku odgovoriti zbog čega smo u stanju da devedeset i više minuta geldamo u "22 igrača koji jure za jednom loptom", ali postoje ti neki momenti iz fudbalske istorije koji svima daju odgovor na to pitanje. Te neke majstorije pojedinaca, ti neki golovi koji nikada neće biti zaboravljeni. Ovo je naš izbor najboljih pet, mada je realno da bismo koliko već sutra izabrali neke druge jer je konkurencija zaista žestoka.

Oko svoje ose - Denis Bergkamp

Fenomenalni Holanđanin pravio je čuda po terenu, a najviše je prirastao za srce navijačima Arsenala. O njegovim golovima i danas se sa setom priča, a za onaj koji je postigao u duelu sa Njukaslom 2002. godine, znaju svi navijači "tobdžija", baš kao i fudbalski fanovi širom sveta. Dubinska lopta ka Denisu koji čeka na ivici kaznenog prostora, prijem levom nogom tako da lopta obiđe krug oko rivala, a Holanađanin se okrene oko sebe da bi došao do nje i onda egzekucija. Briljantno!

Ona volejčina - Marko van Basten

Nije da smo preterani fanovi Holanađana, ali golčina Marka van Bastena Sovjetskom savezu u finalu Evropskog prvenstva 1988. godine prosto je morala da se nađe na ovom spisku. Jedan dubinski balon centaršut za sve je bio potpuno neupotrebljiv osim za čudesnog Marka. Uhvatio je volej i poslao pravu parabola bombu u mrežu rivala. Gol koji nikad ne dosadi.

Preko celog terena - Žorž Vea

Zvanično najbolji afrički fudbaler u 20. veku žario je i palio karakteristikama pravog centarfora. Mnogo je nestvarnih golova postigao, ali onaj iz 1996. u dresu Milana je ipak poseban. Na nekih desetak metara od gola njegovog tima je doao do lopte i dao se u trk ka protivničkom čuvaru mreže. Pretrčao je ceo teren sa sve prepekama u vidu klizećih startova protivničkih igrača, sačuvao loptu na neki volšeban način u svom posedu i smestio je u mrežu. Snaga i umeće.

Banana - Roberto Karlos

Čuveni brazilski levi bek upamćen je po mnogo sjajnih poteza, po driblinzima startovima, požrtvovanosti, ali nekako najviše po projektilu koji je imao u nozi i slobodnim udarcima koji su bili noćna mora za protivničke golmane. Jedan takav, ali najbolji od svih izveo je u duelu sa Francuizima. Stavio je loptu na, brat-bratu 35 metara od gola, raspalio svojom levicom i svi su, pa i golman Bartez videli kako onda ide pored gola. A onda je odjednom lopta zakrivila putanju, francuski čuvar mreže je, kao i ceo svet, samo pogledom ispratio kako se zakoprcala u mreži. Nezaboravno!

Gol veka - Dijego Armando Maradona

Za fudbalske znalce nema dileme, najbolji gol u 20. veku postigao je maestralni Argentinac El Pibe, pa bi bio greh da ga se i mi ne prisetimo. Duel sa Englezima za Argentinu je značio mnogo više od same fudbalske igre zbog poznatih problema sa Foklandskim ostrvima, a čarobnjak maradona je razgalio srca svojih zemljaka. Došao je do lopte na svojoj polovini terena, napravio malu vrtešku za nekoliko rivala, pa se dao u trk ka golu omraženog rivala. Jednostavno, kao da nikog oko njega nije bilo, zujao je ostavljajući čuvare iza sebe, pa onda zavrteo i golmana Gordog Albina i otktorljao loptu u mrežu. Jednostavno - savršenstvo na delu.

I eto, ako vas neko pita zašto ste u stanju da sat i po gledate u zeleni travnjak, pokažite mu ovaj tekst. Možda će... Ma ne. Sigurno će svatiti šta to čekate iz utakmice u utakmicu. A možda će vam se i pridružiti pred narednu tekmu.

Kurir sport /G. F.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track