NEBO NEK SE OTVORI OPET: Kiki Lesendrić o Bariju i ljubavi prema Zvezdi
Foto: Crvenazvezdafk.com

obožava fudbal

NEBO NEK SE OTVORI OPET: Kiki Lesendrić o Bariju i ljubavi prema Zvezdi

Fudbal -

Veliki navijač Crvene zvezde i autor pesme „Nebo nek se otvori opet“, Zoran Kiki Lesendrić poznat je po odanosti klubu. Zvezdu je pratio od malih nogu, a jedne od najlepših trenutaka proveo je upravo na stadionu „Rajko Mitić“.

Fenomenalnu karijeru frontmena grupe Piloti, pratili su sjajni uspesi Crvene zvezde, koju je istakao kao jednu od svojih najvećih ljubavi. Ovo je njegova priča o Bariju.

- Utakmica iz Barija je sigurno jedna od najvažnijih za Crvenu zvezdu kao klub. Kada sam ja u pitanju, meč protiv Olimpika iz Marseja zauzima posebno mesto u mom srcu, ali tu su i neke druge utakmice koje su mi posebno drage, kada sam kao dete išao na sever – rekao je Kiki Lesendrić.

- Neverovatna atmosfera je vladala tog 29. maja 1991. Nažalost nisam imao priliku da utakmicu gledam na stadionu „Sveti Nikola“, ali sam zajedno sa drugovima pratio svaki potez naših šampiona putem televizijskog prenosa. Navijali smo strasno i imali utisak da se nalazimo na stadionu. Bila je to jedna od najlepših utakmica koje sam ikada gledao.

Prisetio se Kiki Lesendrić i trenutaka posle pobedonosnog penala čiji je strelac Darko Pančev, koji se na taj način zlatnim slovima upisao u istoriju Crvene zvezde.

- Neposredno po završetku meča razmenio sam utiske sa Draganom Stojkovićem Piksijem, koji je imao tu nesreću da je napustio Crvenu zvezdu godinu dana pre najvećeg uspeha srpskog klupskog fudbala. Kao i meni i njemu je bilo izuzetno drago što je klub koji volimo ostvario nešto neverovatno. Kasnije sam se čuo i sa Dikom i kao i tad, i dan danas smo istog mišljenja da je ta utakmica nešto što će teško ponoviti bilo koja generacija.

Ekipa koju je sa klupe predvodio Ljupko Petrović imala je sjajne pojedince, međutim autor pesme „Nebo nek se otvori opet“ sa sigurnošću tvrdi da je timski duh bio presudan za osvajanje evropske titule.

- Period osamdesetih i devedesetih godina pamtim po fenomenalnoj igri Crvene zvezde. Svi smo bili zvezdaši i dane smo provodili na Marakani. Kada bih morao da uzdvojim igrače koji su mi iz te generacije ostali u najboljem sećanju, onda su to svakako Dika Stojanović , Darko Pančev, ali i Binić koji je bio jedan od glavnih šrafova ekipe Ljupka Petrovića. Brzina koju je Dragiša Binić posedovao bila je neverovatna, odatle i nadimak koji ga je krasio „Bina turbina“. Sve lopte koje je dobijao od Dejana Savićevića uspevao je da pretvori u fenomenalne centaršuteve.

Kada je došlo do penala, Kiki Lesendrić i ekipa sa kojom je pratio utakmicu nisu imali dilemu da će Crvena zvezda po prvi put u svojoj istoriji osvojiti najveće priznanje u evropskom klupskom fudbalu.

- Pre početka utakmice bio sam siguran da ćemo postati šampioni ukoliko ne primimo gol u regularnom delu utakmice. Ekipa sa kojom sam pratio meč bila je ubeđena da ukoliko dođe do penala da Crvena zvezda postaje prvak Evrope. Kako smo prognozirali, tako se i završilo, a sve ostalo je istorija – zaključio je Kiki Lesendrić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track