KO PRAVI NAJPAKLENIJU ATMOSFERU: Zvezdine Delije i Marakana na samom vrhu svetske top liste!
Foto: Starsport©

ponos grada

KO PRAVI NAJPAKLENIJU ATMOSFERU: Zvezdine Delije i Marakana na samom vrhu svetske top liste!

Fudbal -

Stadion "Rajko Mitić" na četvrtom mestu na planeti kada je navijanje u pitanju

Navijači Crvene zvezde poznati su po fanatičnom navijanju i odanosti svom klubu. U poslednje tri godine, tokom igranja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, brojni novinari iz Francuske, Engleske, Rusije, Nemačke, Španije i drugih evropskih zemalja dolazili su u Srbiji na stadion "Rajko Mitić" da osete šta znači "sirovo navijanje" tokom svih 90 minuta.

foto: Dragan Kadić

Novinari francuskog lista "Frans fudbal" napravili su istraživanje u kojem su obuhvatili sve velike navijačke grupe i klubove širom sveta. Cilj je bio da u prvom planu budu navijači, odnosno atmosfera koju prave za vreme fudbalskih utakmica. Tako su se Delije, navijači Crvene zvezde i stadion "Rajko Mitić" ili u narodu popularna Marakana našli na četvrtoj poziciji, iza simpatizera Boke juniors, Liverpula i Borusije Dortmund. Iza sebe su ostavili braću "Gate 7", fanove Olimpijakosa, kao i navijače Seltika, River Plejta, Flamenga, Fluminenzea...

foto: Starsport©

– Kako da utvrdimo kojih 30 stadiona su “najvreliji” i šta je uopšte “vreo stadion”? To je mesto na kojem istovremeno osećate na hiljade emocija, ponekad i kontradiktornih. To je mesto gde vam je u isto vreme drago što ste tu, ali se i plašite. Osećate strast i uzbuđenje domaće publike, ali i svaki takt agresivne pesme koju navijači složno pevaju. Problem je što ne postoji aparat koji meri emocije i zato nije bilo lako da donesemo konačnu odluku. Ovu listu smo sastavili što smo objektivnije mogli – stoji u tekstu Frans fudbala.

foto: Starsport©

Francuzi su objasnili da su njihovi kriterijumi možda bili nemilosrdni te da je mnogo drugih klubova koji su zaslužili pohvalu ostalo van liste, pogotovo oni iz Južne Amerike, Grčke i Turske, ali da je bilo mesta za samo 30 stadiona.

foto: Printscreen

Na prvom mestu se tako našao stadion Boke Juniors, čuvena "Bombonjera". Na drugoj poziciji je "Enfild" i Liverpul, mada navijači Crvenih već 20 godina ne prave bilo kakvu vrelu atmosferu, ali dobro, to je ocena Francuza. Treća pozicija rezervisana je za simpatizere Borusije Dortmund i atmosferu na stadionu "Signal Iduna park".

foto: Starsport©

– To što su na podijumu stadioni poput Bombonjere, Enfilda ili Dortmunda i njegovog “žutog zida” nije iznenađenje za one koji su imali priliku da gledaju neku utakmicu na ovim legendarnim mestima. Zato je neophodno i da prisustvujete na derbijima u Alžiru, Kazablanki, Istanbulu ili Atini, da biste razumeli šta znači lojalna publika – piše Frans fudbal.

DESET STADIONA NA SVETU SA NAJPAKLENIJOM ATMOSFEROM

1. La Bombonjera – Buenos Ajres (Boka juniors) 2. Enfild – Liverpul (Liverpul) 3. Signal Iduna park – Dortmund (Borusija Dortmund) 4. “RAJKO MITIĆ” – BEOGRAD (CRVENA ZVEZDA) 5. Seltik park – Glazgov (Seltik) 6. Monumental – Buenos Ajres (River Plejt) 7. Vodafon park – Istanbul (Bešiktaš) 8. “Karaiskakis” – Atina (Olimpijakos) 9. San Mames – Bilbao (Atletik) 10. Marakana – Rio de Žaneiro (Flamengo i Fluminenze)

Kurir sport/www.francefootball.fr/A. Radonic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track