ZVALI SU GA BULDOG, A PLAĆENE UBICE NISU USPELE DA GA LIKVIDIRAJU: Kontroverzni golman nastavlja da sipa TEŠKE REČI
Foto: Profimedia

paragvajac

ZVALI SU GA BULDOG, A PLAĆENE UBICE NISU USPELE DA GA LIKVIDIRAJU: Kontroverzni golman nastavlja da sipa TEŠKE REČI

Fudbal -

Jedan od najboljih golmana krajem prethodnog milenijuma, Paragvajac, Hoze Luis Čilavert posle dužeg vremena opet je u žiži javnosti.

Mnogi su zbog njega zavoleli golmanski posao i rukavice, bio je zaista poseban, pravi južnoamerički golman.

Kao čuvar mreže postigao je preko 50 golova. Nije se ustručavao da uđe u sukob sa protivničkim igračima. Javno je kritikovao novinare i političare i branio stavove običnog naroda.

U Argentini je 1996. godine proglašen za najboljeg igrača te zemlje, a iste godine je proglašen i za najboljeg igrača Južne Amerike.

foto: Profimedia

Posebno će ostati upamćeno njegovo učešće na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, kada je ušao sa Paragvajem u osminu finala, gde su nakon velike borbe poraženi od budućeg šampiona, Francuske i to nakon gola u produžetku. Čilavert je na četiri utkamice tog prvenstva primio dva gola i na kraju je uvršten u idealan tim svetkog prvenstva.

foto: Profimedia

Ipak, postojali su trenuci kada je bez razmišljanja srljao u sukobe sa protivničkim igračima. Na utakmici 1997. godine protiv Kolumbije, kada je sudija pokazao crvene kartone njemu i Asprilji, po izlasku sa terena Čilavert je prišao klupi kolumbijske reprezentacije i pesnicom udario Asprilju u lice. Nekoliko trenutaka kasnije na terenu je zavladao totalni haos, tako da je policija morala da razdvaja fudbalere dva tima.

Nakon tog incidenta mediji su Čilaverta nazvali „buldog", nadimak koji je uzeo za svoj zaštitni znak do kraja karijere. Čak je na svom golmanskom dresu nosio sliku buldoga.

Legendarni golman reprezentacije Paragvaja bio je čak suočen i sa plaćenim ubicama koje se htele da ga likvidiraju zbog sukoba sa Faustinom Aspriljom.

Imao je i nekih nesređenih računa sa Dijegom Armandom Maradonom. Možda je upravo zbog njih "El Pibe" van liste najboljih igrača svih vremena po ukusu Čilaverta.

"Mesi je najbolji u istoriji", bio je kratak komentar Čilaverta za Radio "Cooperativu" koji ga je opet lansirao u žižu javnosti.

Dijegu je poslao čak i uvredu, zbog njegovog odnosa sa predsednikom FIFA Đanijem Infantinom.

"Maradona je samo Infantinov otirač", rekao je najbolji golman planete u tri navrata tokom devedesetih godina.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track