NIJE BIO SAMO BOBIJEV BRAT: Postao fudbaler da bi pobegao iz RUDNIKA, živeo raskalašno, a Englezi ga NAPADALI zbog OVOGA
Foto: Profimedia

ŽIVOTNA PRIČA KAKVA SE RETKO VIĐA

NIJE BIO SAMO BOBIJEV BRAT: Postao fudbaler da bi pobegao iz RUDNIKA, živeo raskalašno, a Englezi ga NAPADALI zbog OVOGA

Fudbal -

Slavni engleski fudbaler Džon "Džeki" Čarlton preminuo je u petak u 85. godini života.

Džon Čarlton zvani Džeki umro je posle kraće bolesti.

Džeki je bio prvak sveta sa Engleskom u Engleskoj 1966. godine, a celu karijeru proveo je u Lids Junajtedu. Bio je štoper, ima najviše utakmica za Lids, šezdesetih je smatran za najboljeg engleskog defanzivca. Osvojio je sa klubom prvenstvo, FA kup i Liga kup, kao i dva kupa sajamskih gradova. Čak je bio i fudbaler godine u izboru novinara 1967.

Kao trener vodio je Boro, "sove" iz Šefilda i Njukasl.

Za razliku od brata Ser Bobija Čarltona on je bio uspešan kao trener, ostao je upamćen po sjajnoj dekadi sa Republikom Irskom, doveo ih je do četvrtfinala Mundijala, a prvi put su se pod njegovim vođstvom plasirali i na EP i imali zapaženu ulogu u svetskom fudbalu, pa je dobio i počasno irsko državljanstvo.

Bobi i Džeki nisu bili bliski, kako je preminuli Čarlton otkrio problem je bio što se legenda Junajteda udaljila zbog supruge norme od porodice, pa čak nisu bili u kontaktu, a Bobi nije razgovarao sa majkom.

Iako je odnosi između braće bio napet, Ser Bobi je Džekiju uručio nagradu za životno delo BBC-a 2008. godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track