SRBIN LJUBI GRB HAJDUKA, A OCA MU UMALO STRELJALI HRVATI U VIHORU RATA: Stefan "gine" za Torcidu, a ovo je njegova priča
Foto: Printscreen/ Isntagram

region bruji o ovome

SRBIN LJUBI GRB HAJDUKA, A OCA MU UMALO STRELJALI HRVATI U VIHORU RATA: Stefan "gine" za Torcidu, a ovo je njegova priča

Fudbal -

Priča Stefana Simića, fudbalera splitskog Hajduka, prilično je burna zbog prošlosti oca, koji je morao da beži iz Hrvatske zbog porekla u vihoru rata.

Priča, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a jedna je od najzanimljivijih u regionu.

"Otkad znam za sebe, navijač sam Hajduka i Slavije Prag. Ne može bolje od toga", rekao je u davnom intervjuu za Germanijak Stefan Simić, sadašnji fudbaler Hajduka.

@hnkhajduk ! #rrd #tb

A post shared by Stefan Simić (@stefansimic) on

Iako je većinu svog života proveo u Češkoj, još je od malih nogu bio uz splitske 'bile', a tu su mu ljubav usadili roditelji - otac Radoje, Srbin iz Prijedora, te majka Suzana, rođena Zagrepčanka.

A da sve bude još čudnije je činjenica da mu Hrvati umalo nisu streljali oca. U davna vremena, Radoje je bio šef Carinske ispostave Žitnjak u Zagrebu, a pobegao je pred pripadnicima Merčepovih trupa kako ne bi tragično završio u Pakračkoj Poljani, prenosi "Jutarnji list".

Stefan je rođen 1995. u Češkoj u Pragu. Majka mu je umrla dok je on bio dete, a pošto je bila rođena u Zagrebu otuda Stefan ima hrvatsko državljanstvo.

foto: Instagram

Zbog toga ga je navodno nekoliko puta zvao HNS da nastupa za reprezentaciju, ali ipak on je izabrao Češku.

"Kao mali zavoleo sam Brač, a uvek smo pričali o Hajduku. Kao dečaku, još naš prijatelj Milan Martinović, inače menadžer iz Praga, dao mi je dres Stipe Pletikose, čuvam ga u našem praškom stanu kao nešto najdraže" poručio je svojevremeno Stefan za "Slobodnu Dalmaciju".

Hrvatski mediji pišu da je Radoje Simić pomogao mnogim Hrvatima koji su dolazili u Češku, a sin mu je vremenom stasavao i spremao se za veliku karijeru.

foto: Instagram

Postao je najmlađi igrač koji je potpisao profesionalni ugovor sa klubom sa 15 godina i 11 dana, debitovao je za klub 13. februara 2011. godine upravo protiv Hajduka iz Splita, povodom 100 godina od osnivanja hrvatskog tima (ideja o osnivanju je nastala upravo u Pragu, u kafani "U Fleku".

foto: Profimedia

Onda je prešao u Đenovu za 500.000 evra, pa u Milan, gde je bio standardan u juniorskoj ekipi. Postao je čak kapiten, ali ga je usporila povreda fibule desne noge. Posle toga, ništa više nije bilo isto, selio se u Vareze, Muskron i Krotone, a sada je igrač Hajduka.

foto: Profimedia

U Hajduk je došao kao slobodan igrač iz Milana 2019. godine u julu, potpisao je ugovor do leta 2023. godine.

"Za Hajduk sam se odlučio prvenstveno jer što mi se svideo projekat koji je predstavio sportski direktor Saša Bjelanović, ali i zato što sam oduvek veliki navijač Hajduka. Ceo život me otac tako odgajao, u našoj kući uvek je Hajduk bio najbitniji klub, u Splitu se osećam lepo, to je moj dom i zaista sam srećan što se napokon ostvario jedan od mojih dečačkih snova", rekao je Stefan na promociji.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track