BOMBAŠKI NAPAD KOJI JE UTERAO STRAH U KOSTI CELOJ PLANETI: Jedan čovek je odlučio da UNIŠTI sportski spektakl! (VIDEO)
Foto: Pritnscreen

NA DANAŠNJI DAN

BOMBAŠKI NAPAD KOJI JE UTERAO STRAH U KOSTI CELOJ PLANETI: Jedan čovek je odlučio da UNIŠTI sportski spektakl! (VIDEO)

Fudbal -

Na današnji dan 1996. godine na Olimpijskim igrama u Atlanti dogodio se bombaški napad u kojem su dve osobe izgubile život, a na stotine ih je povređeno.

Atlanta je domaćinstvo Olimpijskih igara 1996. godine osvojila u septembru 1990. godine tako što je pobedila kandidature Atine, Beograda, Mančestera, Melburna i Toronta.

Mnogi su odluku MOK-a protumačili kao posledicu korupcije, odnosno prevelikog uticaja medijskog mogula Teda Turnera, čija je TV-kuća CNN imala sedište upravo u Atlanti. Mnogi su time objašnjavali zašto domaćinstvo nije dobila Atina, koja bi time obeležila 100. godine od prvih OI.

Organizatori su sve te sumnje pokušali da rasteraju odličnom organizacijom, ali su Olimpijske igre ipak ostale upamćene po neverovatnim saobraćajnim gužvama.

Ipak, najveću senku na Igre bacio je terorizam, odnosno bomba koja je u jednom parku ubila i ranila nekoliko osoba. Za taj zločin je bio optužen zaštitar Ričard Jevel, ali je posle nekoliko meseci proglašen nedužnim, a pravi krivac pronađen u desničarskom ekstremistu Eriku Rudolfu, koji je uhvaćen 2003. godine.

Inače, Rudolf je želeo da dođe do odlaganja OI. A razlog? Nije mu se dopao odnos države prema abortusu i homoseksualcima!

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track