APR OBJAVIO ZVEZDIN FINANSIJSKI IZVEŠTAJ! Posle dve Lige šampiona klub i dalje duguje preko 30 miliona evra!
Foto: Ana Paunković

za nevericu

APR OBJAVIO ZVEZDIN FINANSIJSKI IZVEŠTAJ! Posle dve Lige šampiona klub i dalje duguje preko 30 miliona evra!

Fudbal -

Ono što se dugo iščekivalo sada je postalo javno.

Na sajtu Agencije za privredne registre (APR) objavljen je godišnji finansijski izveštaj FK Crvena zvezda za 2019. godinu.

Prema zvaničnom finansijskom izveštaju bilans zvezdinog stanja i ukupan gubitak iznosi 5.371.893.000 dinara, što po kursu od 117.5 evra iznosi 45.718.238 evra! Međutim, tu nije uračunata i neraspoređena finansijska dobit u iznosu od 13.543.829 evra, tako da kada se ta cifra doda ukupnom gubitku, dolazimo do ukupnog duga Crvene zvezde od 32.174.409 evra!

foto: Zorana Jevtić

Ovo jeste blago smanjenje duga u odnosu na prošlu godinu, kada je on iznosio 34.348.500 evra, što znači da je finansijsko stanje bolje za nešto više od dva miliona evra, koliko je klub i upisao u finansijski izveštaj kao pozitivno poslovanje u 2019. godini.

Međutim, verujemo da su navijači očekivali dosta pozitivniji ishod shodno tome da je kub drugu godinu za redom igrao Ligu šampiona od koje je samo od UEFA prihodovao 20 miliona evra. Ako se na to doda da je od ulaznica prihodovano oko 5 milona evra i da je klub značajno zaradio na pojedinim transferima (Joveljić 4 miliona evra, Aleksa Terzić 1.7 milion evra i Marko Marin 2 miliona evra), postavlja se logično pitanje kako je dug smanjen samo za 2 miliona u ondosu na prethodnu godinu.

Iskreno govoreći, bilo je tu i igrača koji su bili preplaćeni i koji su značajno opterećivali budžet, ali opet to je samo odluka uprave kluba koja je na takve ugovore dobrovoljno pristala.

Revizor koji je potpisao ovaj finansijski izveštaj, istakao je svoju zabrinutost zbog ovakvog bilansa, ali ističe da klub uverava da ima plan da poboljša finansijski položaj kontinuiranim igranjem u UEFA takmičenjima i prodajom igrača, kao i novim sponzorima.

foto: Printscreen

- Ovakvo stanje ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost Kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti poslovanja.

- I pored navedenih činjenica, klub je u poslednjih nekoliko godina poslovao sa dobitkom, ostvario značajan prihod od UEFA za evropska klubska takmičenja, kao i od prodaje prava na registraciju igrača.

foto: Dado Đilas

- Rukovodstvo smatra da će u narednom periodu klub ostvariti pozitivan poslovni rezultat koji će biti rezultat planiranih sledećih akcija: nastavak ostvarenja značajnog prihodovanja od prodaje prava na registraciju igrača i prihoda od UEFA takmičenja, restrukturiranje ostatka obaveza, ostvarenje novih sponzorskih ugovora, diversifikacija izvora prihoda i slično.

- Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja kluba su ograničene i gotovo u celosti zavise od gore navedeni planiranih akcija kluba - piše u mišljenju revizora Milovana Popovića iz kompanije BDO, koja je radila finansijsku reviziju na Marakani.

Podsetimo i da nedavno Zvezdan Terzić nije želeo da odgovori na pitanje o finansijama Crvene zvezde kada mu je bilo postavljeno pred početak priprema.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track