OBOŽAVALI SU GA NA SVIM STADIONIMA EKS JUGOSLAVIJE: Uništio je Real, a GLUVONEM je dobio crveni karton zbog PRIGOVORA!
Foto: Printskrin

legenda jugoslovenskog fudbala

OBOŽAVALI SU GA NA SVIM STADIONIMA EKS JUGOSLAVIJE: Uništio je Real, a GLUVONEM je dobio crveni karton zbog PRIGOVORA!

Fudbal -

Krajem oktobra i početkom novembra 1984. godine, tada jugoslovenski prvoligaš Rijeka igrao je šesnaestinu finala Kupa UEFA protiv slavnog madridskog Reala.

Na Kantridi je bilo 3:1, a u revanšu na Santiago Bernabeu su Španci slavili sa 3:0 i tako prošli u osminu finala. Međutim, ta utakmica u Madridu, pored domaćinskog suđenja, ostaće upamćena po isključenju igrača gostiju Damira Desnice.

Nešto nezabeleženo jer je Desnica bio gluvonem!

"U toj revanš utakmici belgijski sudija Rodžer Šeters doslovno nas je uništio isključivši Milenkovića, Tičića i mene. Posebno je bila farsa moje isključenje, zbog moga navodnog prigovora. Šta se ustvari desilo, sudija je svirao prekid, a ja sam nastavio da trčim... Kada sam video da svi stoje, izbio sam loptu u aut, a sudija me je isključio uz obrazloženje da sam prigovarao. Nešto nezapamćeno u istoriji fudbala. Samo znam da je tog sudiju UEFA doživotno suspendovala, međutim ostaje žal što nas je Real izbacio, a bili smo bolji", objasnio je Desnica svojevremeno.

Damir je rođen u Obrovcu 20. decembra 1956. godine. Otac Đoko, mesar, majka Marija, administrativna radnica. Osnovnu školu za gluvonemu decu završio je u Zagrebu, a potom srednju školu u Rijeci. Njegov fudbalski talent vrlo je brzo uočen.

Za Rijeku je Desnica je nastupao od 1976. do 1985. godine. Nosio je broj 11, a u 265 utakmica postigao je 55 pogodaka.

"Imali smo sjajnu generaciju tih godina, a ja sam bio standardni prvotimac. Dva puta smo osvajali tadašnji Kup maršala Tita, 1978. i 1979. godine, još smo igrali u četvrtfinalu Kupa pobednika kupova 1980. godine".

Saigračima je sve čitao s usana i nije bilo nikakvih problema u igri. Inače, vid mui je bio bolje razvijen i bolje je od saigrača mogao da procenjujeti samu igru.

Zvala ga je '80-ih Crvena zvezda, vrh vrhova tadašnje lige. Nudili su mu pola Beograda. Novca koliko god hoće, vile i stanove koje god hoće. Ali povredioo je koleno pa je odložio pregovore, a onda zaključio da mu se 'ne da iz Rijeke'.

Čuveni sportski novinar Ivo Tomić je za Desnicu govorio da je jedini igrač koji je mogao sustići vlastiti centaršut.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track