IMA LI ZVEZDA ŠANSE KOD NEVENA SUBOTIĆA: Novac mi je tek na dnu lestvice, najviše želim da igram dobar fudbal!
Foto: Dado Đilas

terza, reaguj

IMA LI ZVEZDA ŠANSE KOD NEVENA SUBOTIĆA: Novac mi je tek na dnu lestvice, najviše želim da igram dobar fudbal!

Fudbal -

Nekadašnji reprezentativac Srbije objasnio kriterijume po kojima bira novi klub i od kojih nikada ne odstupa

Neven Subotić pre nekoliko dana raskinuo je ugovor sa Union Berlinom. Uz džentlmenski sporazum nekadašnji reprezentativac Srbije postao je slobodan u izboru nove sredine.

Neven Subotić još nije odlučio gde će nastaviti karijeru, ali sasvim sigurno da će i naredne sezone igrati fudbal. S obzirom da je utakmica Crvene zvezde protiv slabašne Evrope pokazala prilične probleme u zadnjoj liniji šampiona države, sasvim je jasno da je crveno-belima preko potrebno pojačanje na mestu štopera. Pitanje je samo, kako ga ubediti da dođe da igra u Srbiji, u jednom prvenstvu koje nije ni nalik uređenim ligama u Nemačkoj i Francuskoj, gde je igrao.

foto: Instagram Printscreen

Neven Subotić prilično je atipičan fudbaler za sadašnje vreme, njemu novac nije glavni pokretač svih akcija, niti mu je najvažniji u životu. To je pokazao niz puta na ličnom primeru, jer na treninge dolazi gradskim prevozom, a umesto da odmore provodi na egzotičnim destinacijama i bahanališe se kao većina fudbalera, on je izabrao da pomaže gladnoj deci u Africi i gradi bunare kako bi imali vodu za piće i ličnu higijenu.

- Imam ceo spisak kriterijuma koji proveravam pre nego što izaberem klub. Na njemu su razvoj kluba, kontinuitet trenerskog rada. Nemam želju da idem u klub koji menja trenera na svaka dva meseca. Bitno mi je i kakav profil igrača traži šef struke, jer ako se u taj ne uklapam, onda neću ni da idem u taj klub. Koristim više različitih izvora, da bih sklopio celu sliku: pričam sa trenerom, sportskim direktorom i sa što više igrača. I posle toga procenjujem da li je to sredina za mene. Union Berlin je jedan od retkih klubova koji se uklapao u tu celu sliku. Novac mi je tek na dnu lestvice. Najviše želim da igram - baš ovako je pričao Neven Subotić prošlog leta u ovo vreme kada je na opšte iznenađenje nemačke sportske javnosti prihvatio ponudu Union Berlina.

Možda je baš ovo prilika za sportski menadžment Crvene zvezde da stupi u kontakt sa Nevenom Subotićem. Ako čovek kaže da mu je novac na dnu lestvice, da su mu važnije neke druge stvari... Onda...

foto: Profimedia

Kalibar takvog vrhunskog igrača sigurno bi mnogo značio crveno-belima u pohodu na još jednu Ligu šampiona i osvajanje četvrte titule zaredom u Srbiji. Njegov eventualni dolazak na Marakanu bio bi najveća bomba ovog leta, kao u slučaju kada je pre dve godine dolazio Marko Marin.

Bez obzira što ima 31 godinu i što je prebrodio teške povrede kolena, Neven Subotić i danas voli da trenira i radi. Nije mu mrsko.

- Moja snaga je to što sam svestan da nisam najveći talenat, da tehnički nisam najbolji, ali sam učio da ljudi koji mnogo rade i pametno rade, mogu da ostvare svoje snove. A, izazovi su mi zabavna stvar - objasnio je svoje principe Neven Subotić.

foto: www crvenazvezdafk.com/Nikola Mitić

Zvezdan Terzić odlično poznaje Nevena Subotića, Mitar Mrkela takođe, Dejan Stanković je čak u reprezentaciji igrao zajedno sa njim. Delili su svlačionicu na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi kada su obojica bili važni šrafovi u taktici nedavno preminulog selektora i velikog fudbalskog maga Radomira Antića. Hoće li pokušati da stupe u kontakt sa njim i da li im je uopšte potreban, pokazaće naredne nedelje...

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track