PUTUJ, EVROPO: Od Bora i Bečeja preko Sevojna do Banatskog Dvora! Čak 24 kluba iz Srbije igrala su u evrokupovima

Zanimljivo

PUTUJ, EVROPO: Od Bora i Bečeja preko Sevojna do Banatskog Dvora! Čak 24 kluba iz Srbije igrala su u evrokupovima

Fudbal -

Čak 24 srpska kluba predstavlja su našu zemlju u nekom od evropskih fudbalskih takmičenja. Da li se sećate Bora ili Bečeja i njihovih evroavantura?

Mocart sport dao je sjajno prisećanje na sve klubove koji su nekada žarili i palili na ovdašnjim terenima, a to su naplatili kroz učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Kup UEFA, kao i u Kupu pobednika kupova i Intertoto kupu. Evociranje uspomena na ove ekipe je izuzetno zanimljivo.

Najzapaženije rezultate postigli su Crvena zvezda, Partizan, niški Radnički, Vojvodina i OFK Beograd. Ostali - epizodisti. Poslednja, 24. ekipa na ovoj listi je TSC. Tim iz Bačke Topole večeras će na evropskom debiju igrali meč u Moldaviji.

Srpski klubovi koji su igrali u Evropi

Crvena zvezda

Partizan

Vojvodina

Radnički Niš

Čukarički

Spartak

Mladost Lučani

TSC

Napredak

Rad

Zemun

OFK Beograd

Bečej

Bor

Bežanija

Železnik

Obilić

Hajduk Kula

Sartid

Borac Čačak

Sevojno

Budućnost B. Dvor

Proleter ZR

Jagodina

Premotavanje filma na početak donosi put u Bor! Naime, klub iz ovog grada je pre četiri decenije igrao u Kupu pobednika kupova. Za rivala je imao Slovan iz Bratislave. U prvom meču u Boru, naš klub je slavio sa 2:0. Revanš je doneo veliki preokret Slovaka, koji su slavili sa 3:0. Koliko je to moćan tim bio videlo se na kraju takmičenja. Slovan je u finalu KPK pobedio Barselonu sa 3:2!

Budućnost Banatski Dvor, Proleter, Hajduk Kula, Obilić, Sevojno - nekada u Evropi, a danas ne postoje. Beogradski klubovi Bežanija i Železnik nisu se proslavili u Evropi... Bežanija je ispala od albanske Bese, a Železnik je odigrao čuveni kontroverzni dvomeč protiv Steaue. Posle pobede u Bukureštu sa 2:1, popularni "lavovi" poraženi su na stadionu Partizana od rumunskog velikana sa 4:2. Opšte je poznato i kako.

Legendarni mečevi koji se pamte

Železnik - Steaua 2:4

Ipsvič - Sartid 1:1

Radnički N. - Hamburger 2:1

Vojvodina - Seltik 1:0

Obilić - Dandi junajted 5:2

Hajduk Kula - Maribor 5:0

Proleter ZR - Makabi Haifa 4:0

Zemun - Dinamo Bukurešt 2:1

Rad - Olimpijakos 2:1

Spartak - Sparta 2:0

Kurir sport / M. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track