MARATONCI, KO TO TAMO PEVA, BALKANSKI ŠPIJUN... KOVAČEVIĆ o svojim delima: Ljubav prema PARTIZANU se ogleda u mom radu
Foto: Printskrin

MARATONCI, KO TO TAMO PEVA, BALKANSKI ŠPIJUN... KOVAČEVIĆ o svojim delima: Ljubav prema PARTIZANU se ogleda u mom radu

Fudbal -

Akademik, pisac, reditelj i veliki navijač Partizana.

Ukratko, ovo je biografija Dušana Kovačevića, koji nam celog života "gura" osmeh na lica.

O njegovim ostvarenjima se puno toga zna. "Maratonci trče počasni krug", "Radovan III", "Ko to tamo peva", "Sabirni centar", "Balkanski špijun", "Profesionalac"... samo su deo njegovog bogatog rada.

A iza svega stoji delom i ljubav prema Partizanu.

"Ima nekoliko važnih pitanja na koja nemam odgovor. Jedno od tih pitanja je kada sam počeo da navijam za Partizan. Navijam otkad znam za sebe. Prva utakmica mi je ostala duboko u sećanju zato što sam kao dečak, mislim da sam imao 7-8 godina, gledao Partizan u kup utakmici protiv Mačve. Mačva je tada bila vrlo solidan tim. Ja sam sa stricem i jednim prijateljem išao da gledam na stadionu Mačve. Tada sam prvi put video igrače Partizana na terenu i to mi je ostalo u neizbrisivom sećanju. Partizan je veliki deo moga života. O Partizanu ne razmišljam, ja Partizan jednostavno osećam kao deo svoje prirode, načina mišljenja. Izuzetno sam srećan kada dobije neku važnu utakmicu. Sećam se svih velikih uspeha Partizana, sećam se i svih velikih neuspeha. Moji u kući znaju da kada Partizan izgubi odem u šetnju. Moji prijatelji znaju da postoji granica dokle može da se priča o tome. Partizan je jako bitan i važan u mom celokupnom životu. To se ogleda i u mom radu, jer biti partizanovac znači imati poprilično živaca, imati poprilično volje, tolerancije i strpljenja. Naravno, i radosti kada pobeđuje", rekao je svojevremeno Kovačević.

foto: Printskrin

Kovačević, rođen 1948. u okolini Šapca, ispratio je brojne generacije crno-belih, od kojih mu je jedan fudbaler posebno ostao drag.

"Fudbalere koje sam voleo prvi put sam video u sličicama koje smo skupljali i popunjavali albume. U starijom generaciji koje se sećam omiljeni igrač mi je bio golman Milutin Šoškić, velika zvezda ne samo ovde, već svetskog fudbala. Zatim dolazi generacija Partizanovih beba, pa generacija Momčila Vukotića, koji je sinonim za najdugovečnijeg i najodanijeg igrača Partizana u celokupnoj istoriji. Imao sam zadovoljstvo da ga gledam kao igrača i kao trenera. Sećam se raznih timova Partizana preko 60 godina. Partizan je imao evropske timove i evropsku tradiciju. Nažalost, Partizan je pratio sudbinu zemlje. Kakva je bila zemlja, pre svega mislim na ekonomsku moć, takav je bio i Partizan. Moje sećanje na Partizan je ujedno sećanje i na Duška Radovića. Pravio je jednu lepu priču o Partizanu."

Koliku strast oseća prema crno-belima, Kovačević objašnjava na sledeći način.

"Najveći problem sam imao sam sa sobom i sa Partizanom. Kada Partizanu ne ide dobro i ja se ne osećam dobro. Kada Partizan izgubi dobijenu utakmicu onda sam u popriličnoj depresiji. Naročito, ako Partizan izgubi od Zvezde dobijenu utakmicu. Onda se par dana izbegavaju zvezdaši."

Posle eliminacije od Omonije, Zvezdu večeras čeka duel s Voždovcem (19.00), i veliko je pitanje koliko su crveno-beli uspeli da se oporave od šoka na Kipru. Kec je 1.13, dupla šansa X2 5,80, a pobeda Zvezde bez primljenog gola (Sigurna pobeda) 1,68. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Voždovac.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track