NAJPOZNATIJI BORA NA SVETU SLAVI 75. ROĐENDAN: Nema kraja planete gde ga ne znaju! Učio fudbalu sve od Meksika do Kine
Foto: Fss.rs

da se pamti

NAJPOZNATIJI BORA NA SVETU SLAVI 75. ROĐENDAN: Nema kraja planete gde ga ne znaju! Učio fudbalu sve od Meksika do Kine

Fudbal -

Legendarni srpski fudbaler i trener Velibor Bora Milutinović danas slavi 76. rođendan.

Malo ko ne samo u svetu fudbala, već i u bilo kojoj drugoj sferi, može da se pohvali takvom biografijom i životnim iskustvom kao ovaj globtroter rodom iz Bajine Bašte.

Borino ime je ispisano u svim analima fudbala. Njegov brat Miloš je bio legendarni fudbaler, a sa druge strane Bora je jedan od najboljih trenera planete.

Milutinović je vodio čak pet različitih reprezentacija na pet svetskih prvenstava, što je uz njega uspeo još samo legendarni Brazilac Karlos Alberto Pareira. Bora, međutim, nikad nije bio na "kormilu" selekcije svoje domovine.

Bio je selektor na pet uzastopnih mundijala - 1986. sa Meksikom, 1990. sa Kostarikom, 1994. sa SAD, 1998. sa Nigerijom i 2002. sa Kinom. U prva četiri pokušaja stizao je bar do osmine finala!

Nekadašnji fudbaler Partizana je sedeo i na klupama Jamajke, Iraka i Hondurasa, ali sa njima nije stizao do planetarnih šampionata.

Ne samo da nije bio selektor naše reprezentacije, već nikada nije radio ni kao trener u Srbiji ili Jugoslaviji.

Igračku karijeru počeo je u OFK Beogradu, a afirmisao se u Partizanu, posle čega ga je put vodio u Švajcarsku (Vintertur), Francusku (Monako, Nica, Ruen) i Meksiko (UNAM), gde je završio igračku i započeo trenersku karijeru.

Bora već duže vreme živi u Kataru, gde sa nestrpljenjem očekuje Svetsko prvenstvo 2022.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track