PARTIZAN ČEKA KONTROVERZNI KLUB SA KIPRA? Crno-beli protiv bivšeg tima Luke Jovića, Andrije Živkovića, Mijata Gaćinovića
Foto: Youtube Printscreen, @starsport

HIT

PARTIZAN ČEKA KONTROVERZNI KLUB SA KIPRA? Crno-beli protiv bivšeg tima Luke Jovića, Andrije Živkovića, Mijata Gaćinovića

Fudbal -

Fudbaleri Partizana posle dosta muke savladali su ekipu Sfintula u Moldaviji minimalnim rezultatom i tako izborili plasman u 3. kolo kvalifikacija LE gde ih očekuje najveće iznenađenje tekuće belgijske sezone, tim Sarlroa.

Žrebom u Nionu, danas nekoliko čaosva posle podneva, odlučeno je da Partizanov protivnik u plej-of fazi, naravno ukoliko savladaju Belgijance, bude bolji iz meča kiparskog Apolona i poljskog Leha iz Poznanja.

Blagi favorit u ovom okršaju biće poljski tim, međutim s obzirom na činjenicu da se meč igra na Kipru, a dobro je poznato koliko je prednost domaćeg terena značajna ekipama sa ovog ostrva (pitajte navijače Zvezde), jasno je da Poljaci neće imati lak zadatak.

Leh je prošlu sezonu okončao kao vicešampion, a svakako je jedan od najpopularnijih klubova u Poljskoj. Novi šampionat nisu počeli baš najbolje, u prva tri kola nisu uspeli da zabeleže pobedu, ali jasno su više puta naglasili kako im je trenutno prioritet nadmetanje u Evropi. Čak sedam puta do sada su bili šampioni države, a poslednji put su pehar u nacionalnom šampionatu podigli pre pet sezona.

foto: Youtube

Ono što zapada za oko je činjenica da Leh u svojim redovima trenutno ima najefikasnijeg igrača lige. Reč je o Šveđaninu Mikaelu Išaku koji predvodi listu strelaca sa četiri pogotka u tri utakmice. Takođe, dres poljskog vicešampiona nosi i bivši igrač Javora, Čuakričkog i Donjeg Srema Đorđe Crnomarković.

A, sada malo o timu koji je dosta poznatiji ljubiteljima fudbala sa ovih prostora - Apolonu iz Limasola.

Iako nikada niti jedan srpski klub nije odmerio sange sa ovim kiparskim velikanom, ljubitelji fudbala dobro su upoznati sa ovim klubom. Tome najviše dugujemo kontroverznim transferima u prošlosti koji su povezivani sa oba naša večita rivala, ali i investicionim fondovima Pinija Zahavija i Faljija Ramadanija.

Naime, oni su fiktivno dovodili igrače sa ovih prostora u Apolon odakle su ih ekspresno prosleđivali u velike evropske klubove, pa su tako dres ovog kiparskog kluba ''oblačili'': Mijat Gaćinović, Nikola Maksimović, Nikola Aksentijević, Marko Pavlovski, Kristijan Manea, Luka Jović i Andrija Živković i mnogi drugi.

foto: Profimedia

Apolon je i dan danas ostao sinonim za kontroverzne poslove večitih sa investicionim fondovima, a čiji transferi su javnosti do danas ostali nerešiva enigma.

Do pre par godina, tačnije dok nisu postali bitan šaraf sumnjih poslova, Apolon je bio anoniman klub koji po svojoj popularnosti nije mogao da se meri sa APOEL-om, Omonijom, Anortozisom, AEL-om, ali danas je situacija dosta drugačija.

Poslednji put osvojili su titulu pre 14 godina, a vicešampioni države bili su pre tri godine, kada su osvojili i nacionalni Kup koji su u istoriji osvajali čak devet puta. Možemo slobodno reći da su redovni učesnici grupne faze Lige Evrope, ali nikada nisu uspeli da stignu do nokaut faze ovog takmičenja.

Kiprani u svojim redovima i danas imaju nekoliko igrača poreklom iz Srbije. Reč je o povremenom reprezentativcu i golmanu Aleksandru Jovanoviću, zatim bivšem igraču Rada Đorđu Deniću, ali i bivšem igraču Partizana Saši Markoviću.

Ali za kraj valja ponoviti. Samo ukoliko crno-beli eliminišu lidera belgijskog šampionata imaće priliku da ''ukrste koplja'' sa boljim iz meča poljskog i kiparskog kluba.

Pobedom nad Midlzbroom Vladimir Ivić odlično je započeo trenersku karijeru u Votfordu, a danas (16.00) mogao bi da potvrdi da je ozbiljan kandidat za promociju, i to na gostovanju Šefild Venzdeju. Dvojka je 2,75, dok je kec 2,80, a iks 3,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Šefild Venzdej - Votford.

Autor: N. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track