OVAJ ENGLEZ JE HEROJ BIH Bio je najbrži igrač sveta, potpisao za Vest Hem, a onda je stigao u Doboj Kakanj! Sve ostalo je ISTORIJA
Foto: Anadolija

neverovatno

OVAJ ENGLEZ JE HEROJ BIH Bio je najbrži igrač sveta, potpisao za Vest Hem, a onda je stigao u Doboj Kakanj! Sve ostalo je ISTORIJA

Fudbal -

Sarajevo slavi Matijasa Fanima, 26-godišnjeg Engleza, koji je u četvrtak presudio ekipi Budućnosti u Zenici i odveo "bordo" tim u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope, na noge škotskom Seltiku.

Odakle Englez u Premijer ligi Bosne i Hercegovine?

Priča je neobična, čudni su fudbalski putevi, a ovaj se završio nepovoljno po crnogorskog šampiona, pišu Vijesti.

Rođen južnom Londonu, Fanimo je počeo da trenira na akademiji Vest Hema. Bio je veliki talenat, standardni engleski reprezentativac u svim mlađim kategorijama. Kada je pokucao na vrata prvog tima Vest Hema, o njemu se pričalo kao o najbržem fudbaleru sveta.

foto: Anadolija

Šta se onda dogodilo?

Četiri sezone je Fanimo bio član prve ekipe "čekićara", ali nije odigrao niti jedan meč! Bio je pozajmljen Tranmeru, 2015. je napustio Vest Hem, oprobao se u nižim engleskim klubovima kao što su Istlejt, Margat... Bilo je jasno da mu je karijera u strmoglavom padu, a 2018. - ko zna kako - stigao je u slovenačku Dravu Ptuj i otvorio novo poglavlje.

Postigao je 19 golova na 29 utakmica, vratio se u London tokom letnje pauze, a onda je usledio poziv, pazite sad - Mladosti iz Doboja kod Kaknja (BiH).

- Sada ću vam reći da su se ljudi smejali kada je došao. Smejali su se tome da neko iz Londona, iz kolevke fudbala, dođe u BiH, te da se privikne na naše terene. Ja sam verovao od prvog dana u njega, verovao sam da je to igrač koji je mnogo iznad naših igrača u svakom smislu. U ofanzivi je dobar, ni defanziva mu nije strana, ima tu startnu brzinu uz sjajnu kontrolu lopte. Najveći problem bio je ubediti ga da dođe u BiH. Ni sam ne znam kako smo ga privoljeli da dođe iz Londona u Kakanj - rekao je za sajt SportSport.ba prvi čovjek Mladosti Mensur Mušija.

Krajem jula ove godine, čelnici Sarajeva su se kockali - i pogodili. Uzeli su Fanima, za kojeg je bio zainteresovan i gradski rival Željezničar.

- Rekao sam čelnicima FK Sarajevo na prvom sastanku "nemojte da razmišljate o tome, on će vam se isplatiti kroz jednu utakmicu". To je bila naša procena, jer smo imali bolje finansijske ponude od nekih klubova u odnosu na ponudu FK Sarajevo. Videli ste kod prvog gola da je učestvovao, pa posje asistencija Tataru kada je odbranio golman, a onda je dao odlučujući gol. Onakav gol ne daje svako, ono nije slučajno - dodaje Mušija.

Zahvaljujući Fanimu, Sarajevo se sprema za slavni Seltik...

Inter ima jedan cilj ove sezone - da otme titulu Juventusu. I vrlo je bitno kakav će start imati, pa je večeras (20.45) protiv Fiorentine pobeda imperativ. Kvota na keca je 1,55, na kombinazziju 1&3+ 2,20, a ako ne verujete u Nerazure, dupla šansa X2 je 2,44. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Inter - Fiorentina.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track