VUNDERKIND SA OSTRVA SA OMLADINCIMA SRBIJE! Dejan Tetek: Moje srce kuca za Srbiju, tu mi je sve! VIDEO
Foto: FSS

ZAHVALAN VELJKU PAUNOVIĆU

VUNDERKIND SA OSTRVA SA OMLADINCIMA SRBIJE! Dejan Tetek: Moje srce kuca za Srbiju, tu mi je sve! VIDEO

Fudbal -

Postoje podvizi koji se ne mere konačnim ishodom neke utakmice. Kako drugačije opisati ono što su Vladimir Matijašević i Goran Grkinić uradili za srpski fudbal u poslednjih godinu dana. Zahvaljujući poštenom pristupu i zdravorazumskim argumentima, dva najodgovornija čoveka u sportskom sektoru FSS privolela su mnogo supertalentovanih momaka našeg porekla da se odreknu tuđeg državljanstva i zaigraju za fudbalsku reprezentaciju Srbije. Jedan od njih je i Dejan Tetek, fudbaler Redinga koji je rođen u Oksfordu, gde se njegova porodica skrasila i pronašla mir posle proterivanja iz Dalmacije za vreme Oluje.

Dejana smo uspeli da kontaktiramo preko Veljka Paunovića i odmah je izrazio želju da igra za našu reprezentaciju, iako je znao da bi mogao imati probleme sa Fudbalskom asocijacijom Engleske pošto je već zabeležio tri nastupa za njihovu omladinsku selekciju. Dobio je po hitnom postupku pasoš i ličnu kartu, što je bio osnovni uslov da se pokrene procedura promene sportskog državljanstva da bi mogao što pre da debituje za Srbiju“ – rekao je za Kurir koordinator mlađih selekcija FSS Goran Grkinić.

foto: FSS

Tetek je samo jedan u nizu fudbalera srpskog porekla koji su u proteklom periodu doneli definitivnu odluku da obuku dres Orlova.

U dogovoru sa sportskim direktorom Matijaševićem, i uz veliku podršku predsednika Saveza Slavise Kokeze, misiju smo započeli u februaru ove godine, ali smo podatke o preko 100 naše dece koja su nastupala ili i dalje nastupaju za Austriju, Švajcarsku, Englesku i ostale zemlje, skupljali mesecima pre toga. Većinu njih uspeli smo da ubedimo da zaigraju za Srbiju, a da nije bilo korone, brojka bi bila još veća. Pomenuću samo neke… Goran Babić iz Sautemptona (2003. godište), kao i Trifunović i Stevanović iz Ciriha (2004) već igraju u selekciji kod Saleta Ilića. Tu su još Ilić iz Fortune Dizeldorf, mali Stevanović iz bečke Austrije, Milosavljević iz Admire, Džodić iz Monpelijea… Svi su oni nosili dresove zemalja u kojima su fudbalski prohodali, ali su prepoznali našu dobru nameru i odlučili da promene nacionalne boje“.

foto: FSS

Ima tu igrača koji se još uvek kolebaju, ali su bliži odluci da se opredele za Srbiju.

Apostrofirao bih Samardžića iz Lajpciga koji je jedan od najtalentovanijih igrača u svom uzrastu u Evropi. Sa njegovom porodicom već duže vreme razgovaramo i uvereni smo da će pristati da igra za našu reprezentaciju. Da se razumemo, nikoga ne želimo da molimo. Svakom roditelju prilazimo na otvoren i maksimalno iskren način. Interesuje nas isključivo sportska priča i nikada ne razgovaramo sa menadžerima tih igrača. Samo sa roditeljima i članovima najuže familije. Tako smo privoleli braću Motika iz minhenskog Bajerna. Nikola je 2003. godište, zahvalio se Nemcima da bi igrao za Srbiju, dok će godinu dana mlađi Nemanja odmah zaigrati za našu reprezentaciju. Ima tu par momaka o kojima ne bih javno da govorim jer smo u završnoj fazi pregovora, a neki od njih su nosioci igre u mlađim reprezentativnim selekcijama ozbiljnih fudbalskih država“ – kaže Grkinić.

foto: FSS

Mladi Dejan Tetek je zahvaljujući angažovanju ljudi iz FSS ostvario dečački san i obukao opremu srpske reprezentacije do 19 godina koja se trenutno priprema u Kovilovu pod nadzorom selektora Milana Lešnjaka.

Sve je super, drugari su me prihvatili fenomenalno. Ne mogu da dočekam da zaigram u dresu Srbije. Zahvalio bih se ljudima iz engleske federacije koji su mi pružili šansu, ali nisam imao ni najmanju dilemu kada se pojavila mogućnost da promenim reprezentaciju. Moje srce kuca za Srbiju, tu mi je rodbina, tu mi je sve. Sanjam dan kada ću zaigrati za A tim svoje zemlje i krenuti stopama svog idola Nemanje Matića“ – bio je pun impresija Dejan Tetek uoči prvog treninga u Kovilovu.

foto: FSS

Veljko mi je puno pomogao u Redingu. Treniram sa prvim timom, odigrao sam već dve utakmice. Kad god mi nešto treba, mogu njega da pitam. Stupio je u kontakt sa ljudima iz FSS, preporučio me i zaista sam mu neizmerno zahvalan. Sada smo sredili i papirologiju, ne postoje više prepreke da ostvarim svoju veliku želju i postanem deo srpske reprezentacije. Svaka čast Vladimiru Matijaševiću i Goranu Grkiniću na ažurnosti, vidi se odmah da je reč o ozbiljnim fudbalskim radnicima. Očekuju nas u novembru mečevi protiv Velsa, Austrije i Nemačke. Grupa je teška, ali imamo kvalitetnu generaciju i nadam se da ćemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo“ – zvuči optimistično velika nada srpskog fudbala Dejan Tetek.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track