MALJKOVIĆ ZA KURIR O VEČITOM DERBIJU: OVO U CELOJ KARIJERI NISAM VIDEO - Zvezdi i Partizanu fali viteštvo koje krasi Real i Barsu!
Foto: Zorana Jevtić

predsednik OKS

MALJKOVIĆ ZA KURIR O VEČITOM DERBIJU: OVO U CELOJ KARIJERI NISAM VIDEO - Zvezdi i Partizanu fali viteštvo koje krasi Real i Barsu!

Fudbal -

Na pitanja o svim nefubdlakim i nesportskim radnjama koje su prethodile večitom derbiju, a nastavljene tokom utakmice, pa i posle nje, za Kurir je odgovorio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Preko 20 godina sam sa raznim klubovima učestvovao u Kupu šampiona i u Evroligi. Kroz celu moju karijeru nikada se ovakve stvari nisu događale kao što smo videli u našeg fudbalskom večitom derbiju i posle njega. Smatram da sam ovim dovoljno rekao šta mislim o tome.

foto: Nemanja Nikolić
foto: Nebojša Mandić

Društvena odgovornost Crvene zvezde i Partizana je u Srbiji jako velika, baš kao i Reala i Barselone u Španiji. Olimpijski komitet Srbije je u poslednjoj nedelji septembra u okviru projekta "Evropska nedelja sporta" u 25 gradova Srbije organizovao preko 80 sportskih događaja i izveo na igrališta i sportske terene preko 20.000 ljudi i dece. Upravo kroz ovakve projekte počinje edukacija najmlađih i već u tom uzrastu treba krenuti sa izgradnjom njihove kulture sportskog navijanja. Neophodno je redovno držati sastanke sa navijačima, edukovati ih i menjati njihovo ponašanje, ali je važno da i sportski funkcioneri kroz svoj odnos i ponašanje navijačima daju dobar primer.

Osnivač Olimpijskog komiteta Srbije, general Đukić, zajedno sa svojim oficirima u velikom proglasu povodom osnivanja komiteta naveo je da je cilj osnivanja ove institucije poboljšanje zdravlja ljudi, ali iznad svega bilo je apostrofiranje viteštva. Važno je da u ovom momentu i ljude iz Partizana i ljude iz Crvene zvezde podsetimo na to. Viteštva danas generalno nedostaje srpskoj komunikaciji u svim oblastima života, a ne samo u sportu.

Nije popularno to reći, ali nažalost, i mnogi mediji često inspirišu takvo ponašanje učesnika sportskog života u Srbiji. Sedam godina sam radio u Francuskoj, u Limožu i Parizu. Nekada, vrlo retko, što moram napomenuti, oštrije sam govorio protiv suđenja. List "L' Equipe" prosto nikada nije hteo da objavi te moje izjave, iako smo imali sjajan odnos. Na taj način ne daje se prostor za takvu vrstu govora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track