SRPSKI FUDBAL DEBELO ZAOSTAJE ZA HRVATSKIM: Još jedan DOKAZ te teorije je OVAJ!
Foto: Printscreen

ČINJENICE

SRPSKI FUDBAL DEBELO ZAOSTAJE ZA HRVATSKIM: Još jedan DOKAZ te teorije je OVAJ!

Fudbal -

Godinama smo svedoci da nažalost srpski fudbal zaostaje za hrvatskim.

Još jedan pokazatelj velike razlike u vrednosti je i obrt novca od transfera igrača u minulom prelaznom roku iz domaćih liga

Prema preseku koju je uradio portal "24sata", hrvatski klubovi su od prodaje igrača u minulom prelaznom roku zaradili 34.03 miliona evra!

Ta suma možda nije bogzna kolika kada se uporedi sa novcem koji se obrće u najjačim evropskim ligama tokom transfer perioda, ali na Balkanu sa tim novcem Hrvati su apsolutni lideri.

Primera radi, srpski klubovi nisu zaradili ni približan novac koja se slio u kase najjačih klubova HNL-a, jedva deset miliona evra završilo je na računu uglavnom Zvezde i Partizana.

foto: Starsport©

Podsećanja radi, najviše je profitirao Partizan prodajom Umara Sadika za pet miliona odmah (i 4+3 na konto bonusa, koji opet nije tako izvestan).

Crno-beli su zaradili i dodatnih 1.850.000 na prodajama Nikolića, Vitasa i Miletića, pa su u tom smislu prednjačili u srpskim okvirima.

Zvezda nije imala naročito profitabilne izlazne transfere, klub su napustili Jovančić, Jovičić, Vulić, Tomane, Kanjas, Garsija, Jevtović, a na njihovoj prodaji zarada je tek 3.5 miliona evra.

foto: Starsport©

Zanimljivo je da je hrvatskom fudbalu, konkretno Dinamu, veći novac od svih srpskih transfera donela prodaja samo jednog igrača - Joška Gvardiola u Lajpcig za 16 miliona - ali čak i bez tog transfera (koji prilikom ove analize nije "zaveden u knjige"), Hrvatska je opet imala ozbiljan priliv sredstava od prodaje fudbalera.

foto: Profimedia

Tu su još igrači poput Amera Gojaka, Nikole Moroa iz Dinama na kojima je zagrebački klub zaradio skoro 15 milona evra

Hajduk je prodao Adriana Ismajilja, a Lokomotiva Iva Grbića i Antonia Čolaka na kojima je zaradila 7, 5 miliona evra

Osim toga, i na najmanje važno, Hrvati su poradili na većoj regularnosti lige, uveden je VAR, prvenstvo je svedeno na 10 klubova, dakle na esenciju kvaliteta i samim tim nažalost naše komšije mnogo su bliže razvijenim evrospkim fudbalskim zemljama od srskog fudbala.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track