OVO ĆE ODJEKNUTI! Legenda engleskog fudbala žestoko UDARIO po GVARDIOLI: On je PLAGIJATOR, nije ni do KOLENA Fergusonu i Krojfu!
Foto: Profimedia

NIJE BIRAO REČI

OVO ĆE ODJEKNUTI! Legenda engleskog fudbala žestoko UDARIO po GVARDIOLI: On je PLAGIJATOR, nije ni do KOLENA Fergusonu i Krojfu!

Fudbal -

Sten Kolimor nekada poznati engleski napadač, a sada fudbalski kritičar žestoko je udario na Pepa Gvardiolu

On se iznervirao što dosta ljudi misle da je španski stručnjak jedan od najboljih trenera svih vremena.

"Pep Gvardiola ne može da bude među 10 najboljih trenera svih vremena. Top 20? Da. Ali Top 10, ne. Broj 1? Apsolutno nikako, ni blizu", napisao je Kolimor u svojoj kolumni za "Dejli Miror"

Gvardila je u karijeri po tri puta osvajao La Ligu i Bundesligu, i dva puta Ligu šampiona i Premijer ligu, ali to ne menja mišljenje bivšeg napadača Liverpula i Notingem Foresta

foto: Profimedia

"Da neko da meni milijardu funti da u par godina potrošim na pojačanja fudbalskog kluba, kao što je dobio Pep u Mančester sitiju, verovatno bih i ja napravio dobar posao. Gvardiola me tokom četiri godine u Engleskoj nije uverio da je najveći trener svih vremena, kako bi neki mlađi od 30 hteli da poverujem."

Kolimor objašnjava koji su njegovi kriterijumi da trener bude među deset najboljih.

"Mora da preuzme velikana koga su prešišali rivali i pretvori ga u klub koji će u zemlji dominirati tokom dve decenije, a u isto vreme osvoji dve Lige šampiona, kao što je napravio Aleks Fesrguson u Junajtedu. Ili da preuzme provincijski klub i igrače i pretvori ih u prvake države i Evrope, kao što je Brajan Klou uspeo sa Notingemom."

foto: Rojters

Nabraja koji još treneri dolaze u obzir:

"Don Revi zbog onog što je uradio sa Lidsom, Džok Stajn radi podviga sa Seltikom i Bil Šankli i Bob Pejsli, koji su više puta osvajali sve sa Liverpulom." rekao je Kolimor i dodao:

"Još nisam ni spomenuo velikane Arigo Sakija, Uda Lateka ili Johana Krojfa."

Englez objašnjava da Gvardiola ne može da bude među najvećima i zato što nije inovator:

"To je takođe važan kriterijum. Gvardiola nije ponovo izmislio fudbal, samo je kopirao ono kako je to Krojf uradio u Barseloni." Sve mu je bilo servirano. Preuzimao je sjajne ekipe i trošio stotine miliona, ali samo je u Barseloni uzeo Ligu šampiona

Kolimor smatra da je Gvardila mogao i morao više.

"Barsa Bajern i Siti igrali su sa njim sjajne utakmice, ali u prvom klubu dobio je na poklon za prvi posao tim sa najboljim parom vezista i najboljim fudbalerom u istoriji. U drugom je takođe došao na gotovo tako što je nasledio sjajnu ekipu. Sa njom je tri puta osvojio Bundesligu, ali nije mogao Ligu šampiona, koju su osvajali treneri Bajerna pre i nakon njega igrajući stilom koji je drugačiji od Pepovog. Što se tiče Sitija, ni tamo nakon milijardu potrošenih funti ne uspeva da uradi ono zbog čega je doveden i ne bi me čudilo da to napravi njegov naslednik."

foto: BETA

Pep nije među najvećima ni po još jednom kriterijumu ovog kritičara:

"Kada ocenjujem trenere, uvek gledam kako se snalaze u teškim situacijama kao što je ona u kojoj je Siti trenutno zbog povreda. Gvardiolin tim u takvim okolnostima igra jednu briljantnu, pa jednu prosečnu i jednu lošu utakmicu. To je manje nego što bih očekivao od navodnog super-motivatora koji ima dve skupe ekipe. Da je Pep dobar kao što se priča, pobeđivao bi i sa sjajnim rezervama daleko najskuplje engleske ekipe."

foto: REUTERS

Kolimor je na kraju poentirao.

"Zbog svega navedenog, Gvardiola je za mene jako dobar trener modernog doba, ali i onaj čije se nasleđe ne može uporediti sa Fergusona.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track