SLUČAJ PREVARENOG GOLMANA VLADIMIRA STOJKOVIĆA: Ukinuta osuđujuća presuda Urošu Jankoviću, sledi novo suđenje
Foto: Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić

SLUČAJ STOJKOVIĆ

SLUČAJ PREVARENOG GOLMANA VLADIMIRA STOJKOVIĆA: Ukinuta osuđujuća presuda Urošu Jankoviću, sledi novo suđenje

Fudbal -

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je prošlog decembra na zatvorsku i novčanu kaznu bio osuđen nekadašnji potpredsednik opštine Čukarica Uroš Janković povodom optužbi da je prevario golmana Vladimira Stojkovića u vezi sa prodajom placeva na toj opštini.

Istom odlukom sud je naložio da se Jankoviću ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Za prevaru golmana u vezi sa spornom prodajom placeva na opštini Čukarica na osnovu priznanja krivice i sporazuma sa tužilaštvom za organizovani kriminal već su osuđeni samozvani advokat Vladimir Djurković i fudbalski menadžer Miroslav Stefanović.

Đurković je dobio 19 meseci zatvora i novčanu kaznu od milion dinara zbog krivičnih dela "udruživanje radi vršenja krivičnih dela" i "prevara u produženom trajanju", a Stefanović godinu dana kućnog zatvora zbog krivičnog dela "prevara".

U obrazloženju odluke Apelacionog suda koja je danas objavljena, navedeno je da se osnovano žalbama ukazuje da je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, odnosno da je prekoračio optužbu, jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva.

"U uvodnom delu izreke presude navodi se da je Janković 'u nameri da sebi i drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist', dok se na kraju uvodnog dela navodi da je 'okrivljeni pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.551.471,60 dinara', iz čega nije jasno da li je ovu korist pribavio sebi ili sebi i drugom", ukazo je Apelacioni sud.

foto: Profimedia

Takođe, Apelacioni sud je usvojio žalbu Tužioca za organizovani kriminal u delu u kojem je prvostepenom presudom Janković bio oslobođen za krivično delo "udruživanje radi vršenja krivičnih dela", pošto je prema navodu optužnice, od početka 2015. godine do 7. novembra 2016. godine postao pripadnik organizovane kriminalne grupe koju je organizovao Đurković, koja je imala za cilj da vrši krivicno delo prevara u cilju sticanja dobiti.

Inače, tri parcele nisu sporne i njih je Stojković otkupio od pravih vlasnika preko osumnjičenih, što nije bio nezakonit posao.

Stojković, koji ima status oštećenog u ovom procesu, na suđenju u junu 2019. rekao da ga Janković nije prevario, već drugi optuženi koji su već priznali krivicu.

Takođe se nije prudružio krivičnom gonjenju i nije istakao odštetni zahtev prema Jankoviću.

Sudsko veće međutim nije poklonilo veru novom iskazu golmana, već prvom datom ranije, koji nije išao u prilog Jankoviću.

Tokom postupka pregledan je snimak iz restorana u kojem su 7. novembra 2016. Janković, Đurković i Stefanović susreli sa Stojkovićem.

Na snimku se vidi da Janković ne uzima koverat od Stojkovića, dok druga dvojica to čine.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track