TREBA NAM PSIHIJATAR! Stepi za Kurir: Dobijamo nebitne utakmice, treba da se okrenemo mladima i radimo na mentalitetu
Foto: Profimedia, Starsport©

u metu

TREBA NAM PSIHIJATAR! Stepi za Kurir: Dobijamo nebitne utakmice, treba da se okrenemo mladima i radimo na mentalitetu

Fudbal -

Ubedljiv trijumf nad Rusijom i debakl protiv Škotske u najvažnijem meču jasno pokazao da među srpskim fudbalerima postoji ozbiljna psihološka barijera i strah

Fudbalska reprezentacija Srbije deklasirala je Rusiju rezultatom 5:0, posle debakla od Škotske i činjenice da nije izboren plasman na Evropsko prvenstvo. Domaća javnost kaže da su naši fudbaleri šampioni nebitnih utakmica, da iza njih ostaju slavni porazi i uzaludne pobede.

Mišljenje većine deli i Dragoslav Stepanović, poznati srpski fudbalski stručnjak, nekadašnji trener Ajntrahta i Leverkuzena.

- Šansu koja nam se ukazala protiv Škotske nismo smeli da propustimo. Stvarno je to trebalo umeti. Sad, ova pobeda protiv Rusije. Nekad, kad gledam rezultate naše reprezentacije pomislim da je nama stvarno potreban psihijatar! Onaj poraz od Škotske, nije to samo sportski poraz. Reprezentacija je izgubila veliki novac, uskraćeno joj je da pokaže svoj renome na velikom takmičenju, a igrači su ostali bez mogućnosti da se na nekom velikom takmičenju izbore za bolje ugovore i klubove - cilja u srž problema Dragoslav Stepanović u razgovoru za Kurir.

foto: Starsport©

Srbija je protiv Rusije pokazala da ima potencijal i kvalitet, pa eliminacija sa EP još više boli.

- Ne znam, čini mi se da su fudbaleri u nekoliko poslednjih godina izgubili interes za reprezentaciju. Taj dres, grb, zastavu, himnu... To moraš da doživiš. Da se naježiš. Igraš čoveče za Srbiju, svoju zemlju, pa gde ćeš više. Moraš da pogineš, ako treba. Pevaju oni himnu, ali nedostaje im strast na terenu. To fali! Igračima su se posle Škotske desile kritike. Opravdane. I bili su uzdrmani, jer su oni sve to čitali. I onda se desio strah! A, strah je najveći motiv u fudbalu. I zato su oni odigrali tako dobro protiv Rusa.

U javnosti provejava mišljenje da je Srbija šampion nebitnih utakmica, posebno u bližoj istoriji.

- Što se tiče mentaliteta, tu mora da se poradi. I to mnogo. U nekim prošlim godinama igrali smo mnogo slabo. Mentalitet je problem, posebno kad igrači misle na novac, a ne na reprezentaciju. Neki imaju i uroden strah, plaše se ljudi... Pričali smo o tome. Posebno kad dođe presudna utakmica. E, tu mora da dođe do izražaja trener, da izabere one koji su mentalno jaki, koji mogu da izdrže pritisak i sa njim se nose.

foto: Nemanja Nikolić

Protiv Rusa briljirali su mladi igrači, posebno oni iz generacije sa Novog Zelanda koja je bila prvak sveta.

- Sigurno je da je u njima rešenje. Oni nemaju strah, to se videlo. Ne razmišljaju o protivniku, već o sebi, da se pokažu. Delovalo je da je njima stalo do Srbije. To je dobra generacija, treba je forsirati. I moraju imati kontinuitet, ne smeju sad da ih saseku. Radonjić je bio sjajan, Jović gol mašina sa Mitrovićem i Vlahovićem, mali Maksimović odličan u paru sa Gudeljom... Plus, ima tu još igrača na koje treba računati. Sa mladima je i lakše raditi.

foto: Nemanja Nikolić

Dotakao se Stepi i Luke Jovića, mladog napadača Srbije koji je blistao protiv "baćuški".

- Davno sam rekao da Luka Jović treba da igra sa jednim ili dvojicom napadača. On je u Ajntrahtu igrao sa Alerom i Rebićem, isto kao protiv Rusa kada su mu partneri bili Mitrović i Vlahović. I super su se slagali. Jović je igrač koji je stalno u šansi. Mitrović je drugačiji, igra snagom, bije, namešta golove... Njemu Jović dobro paše. Plus mali Vlahović, koji je agresivan, brz za svoju visinu. Nadam se da je Jovića protiv Rusa video i Zidan, i da će mu konačno dati šansu u Realu, ali u kontinuitetu.

foto: @starsport

Ako je istina da je Aleksandar Kolarov odbio da uđe da šutira penal protiv Škota, Dragoslav Stepanović kaže da je on sam sebe otpisao iz reprezentacije:

- Čitao sam da je bilo problema sa Kolarovom, da mu je čak i Tadić zamerio što nije igrao protiv Škotske. Došlo je vreme da treba praviti novi tim. Oni koji su u godinama, a to jeste Kolarov... Treba im se zahvaliti. Čini mi se da je i sam rekao da više neće. Ako je istina da nije hteo da uđe u igru u 119. minutu i šutne penal, onda se poneo kukavički!

foto: @starsport

Dragoslav Stepanović tvrdi da Dušan Tadić i Sergej Milinković-Savić ne mogu da budu u isto vreme u startnih 11:

- Sergej i Tadić! Može da igra samo jedan! Ali, obojica su potrebni reprezentaciji. Tadića sam trenirao u Vojvodini i on ima strašan osećaj, da zaštiti loptu, ima kratak i dug pas... Tadić može još da se iskoristi. Ali, mora da igra u sredini, u centru, a ne na krilu, kao što je bio slučaj protiv Škotske. Sergej je vrhunski, inteligentni igrač... Onaj gol proiv Norvežana je umetnost! Ono je mogao još samo Piksi. Šta mu fali, ne znam, ali ima nešto što je vredno. Sve zavisi od njega - objasnio je Stepanović.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track