ZVEZDA NA KROVU SVETA! TOKIO ZA SVA VREMENA: Pre 29 godina crveno-beli su srušili Kolo Kolo i osvojili titulu SVETSKOG PRVAKA
Foto: FK Crvena Zvezda

NA DANAŠNJI DAN

ZVEZDA NA KROVU SVETA! TOKIO ZA SVA VREMENA: Pre 29 godina crveno-beli su srušili Kolo Kolo i osvojili titulu SVETSKOG PRVAKA

Fudbal -

Crvena zvezda je pre tačno 29 godina postala šampion sveta.

Bio je 8. decembar 1991. godine kada su crveno-beli savladali Kolo Kolo sa 3:0 i popeli se na "krov sveta", osvojivši Interkontinentalni kup.

Osvajanjem Kupa šampiona šest meseci ranije, stekli su mogućnost da se za planetarnu krunu bore protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores - pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju savladali su Kolo Kolo sa 3:0.

Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u timu - Vladimir Jugović. Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru. Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki,Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobedom u Tokiju napravili su najveći uspeh neke od istočnoevropski klubova. Svetskom titulom zaokružen je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji crveno-belog kluba.

Lacio večeras (18.55) ima zicer da potvrdi plasman u osminu finala - u goste mu dolazi Briž koji ima dva boda manje, i samo ako izgube, Rimljani neće proći dalje. Kvota na keca je 1,80, na iks 3,60, a na dvojku 4,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Lacio - Briž.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track