NOVO SAOPŠTENJE RADNIČKOG IZ NIŠA: Odluke o raspodeli novca klubovima suprotne Statutu FSS
Foto: Starsport©

NEMA KRAJA

NOVO SAOPŠTENJE RADNIČKOG IZ NIŠA: Odluke o raspodeli novca klubovima suprotne Statutu FSS

Fudbal -

Fudbalski klub Radnički iz Niša ocenio je danas da ne postoje jasno utvrdjeni kriterijumi po kojima je Fudbalski savez Srbije (FSS) raspodelio četiri miliona evra klubovima Super lige i Prve lige, koja potiču ;iz Fonda solidarnosti Evropske ;fudbalske unije (Uefa) i pozvao da se odluke o raspodeli stave van snage jer su donesene suprotno Statutu Saveza.

FSS je nedavno raspodelio novac, a nezadovoljstvo su iskazali Radnički iz Niša i Novi Pazar. Generalni sekretar Jovan Šurbatović rekao je da nema oštećenih klubova i da je Radnički dobio koliko je tražio za teren sa veštačkom travom. Ta sredstva su namenska i moraju se koristiti za razvoj omladinskih akademija i infrastrukture klubova, a ne za tekuću potrošnju.

Radnički je naveo da kriterijumi koje je naveo Šurbatović "nisu merljivi", već da je to priznanje da je "uže rukovodstvo FSS zaselo i da se inkognito dogovorilo kako će da ;raspodeli četiri miliona evra, koju cifu će svaki klub da napiše u svom zahtevu, a da onda svi ti zahtevi samo formalno prolaze proceduru ;usvajanja Izvršnog odbora FSS".

"To praktično znači da članovi ;IO daju zeleno svetlo za raspodelu novca svojim klubovima, pa je logično da su široke ruke za sebe, što otvara pitanje šta je sa sudbinom i ;potrebama trofejnih klubova koji nemaju svoje predstavnike u IO i ko u ;FSS predstavlja i štiti naše potrebe?", navodi se u saopštenju.

Radnički Niš
foto: Starsport©

Radnički je naveo da politika raspodele novca ozbiljno utiče na neravnopravne uslove takmičenja i da će imati nesagledive posledice po mnoge klubove, koji će u narednom periodu biti "na rubu propasti" zbog pandemije korona virusa.

"FK Radnički Niš smatra da je veći deo novčanih sredstava Fonda ;solidarnosti raspodeljen suprotno važećem Statutu FSS. Član 32. Statuta ;propisuje da član statutarnog organa ili tela FSS neće učestvovati u donošenju odluka po bilo kom pitanju ili stavki u kojoj postoji ili se može pojaviti konflikt interesa", dodaje se.

Radnički je pozvao sve organe FSS da oštro reaguju i da zauzmu jasan stav povodom, kako je naveo, diskriminatorske ;raspodele novca, da se sve odluke o raspodeli sredstava stave van snage kao pravno ništavne, zato što su u njihovom donošenju učestvovali ;pojedinci čiji klubovi su direktno korisnici tih sredstava.

"FK Radnički je uvek insistirao i nastaviće da insistira da se javno obelodanjuju podaci koliko novca je koji klub dobio, od koga i po kom osnovu. Zahtevamo od FSS da objavi zapisnike i validne odluke Zajednice sa sednice na kojoj se raspravljalo o raspodeli novčanih sredstava, jer nam informacije do danas nisu poznate", navodi se.

"Verujemo da još nije kasno da se ispravi pogrešan potez, a poznato nam je da ovakvo naše mišljenje i konstruktivan predlog dele i drugi klubovi koji ne smeju da se oglase iz straha od revanšizma vrhuške FSS-a", piše u saopštenju Radničkog.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track