POSLE SKANDALA U PARIZU: Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv rumunskih sudija!
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

LIGA ŠAMPIONA

POSLE SKANDALA U PARIZU: Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv rumunskih sudija!

Fudbal -

Evropska fudbalska unija (Uefa) saopštila je danas da je pokrenula disciplinski postupak protiv dvojice rumunskih sudija na utakmici Pari Sen Žermena i Bašakšehira u Ligi šampiona, koja je prekinuta zbog optužbi za rasizam.

Posle preliminarne istrage koju je sproveo "inspektor" kojeg je imenovala Uefa, ta organizacija je odlučila da sudski goni još dve osobe, sudiju Sebastijana Kolteskua i pomoćnog sudiju Oktavijana Sovrea.

"Dalje informacije o ovom pitanju biće saopštene kada disciplinsko telo Uefa donese odluku", navela je evropska kuća fudbala.

Meč PSŽ-a i Bašakšehira koja je igrana 8. decembra prekinuta je u 13. minutu pošto je četvrti sudija na rasnoj osnovi uvredio pomoćnog trenera Bašakšehira, Kamerunca Pjera Ašila Veboa.

On je Veboa nazvao "negru", što je na rumunskom uvredljiva reč za crnca, a onda je glavni sudija isključio Kamerunca zbog prigovora.

PSŽ, Bašakšehir
foto: AP

Vebo je optužio četvrtog sudiju, ali je naknadna analiza snimaka nekoliko rumunskih medija sumnju prebacila na pomoćnog sudiju.

Uefa je odlučila da goni dvojicu Rumuna zbog "potencijalnog kršenja" člana 11. koji utvrdjuje "opšte principe ponašanja" i zabranjuje uvrede.

S druge strane, iako je jednoglasna reakcija igrača postala simbol borbe protiv rasizma u fudbalu, disciplinska komisija ne pominje član 14. o "rasističkom ili diskriminatorskom" ponašanju.

Meč je nastavljen sledećeg dana, sa novim sudijama. Transparenti su bili postavljeni na Parku prinčeva, fudbaleri su kleknuli, a PSŽ je pobedio sa 5:1.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track