DUŠAN ĐOKIĆ, ČOVEK KOJI JE JEDINI UZ PIKSIJA I DEJU MATIRAO MILAN: Deki, momci, Zvezdo, možete vi to!
Foto: Starsport©

podrška bivšeg asa

DUŠAN ĐOKIĆ, ČOVEK KOJI JE JEDINI UZ PIKSIJA I DEJU MATIRAO MILAN: Deki, momci, Zvezdo, možete vi to!

Fudbal -

Strelac jedinog gola za crveno-bele u meču sa "roso'nerima" pre 15 godina u razgovoru za Kurir prisetio se Anćelotija, Inzagija, Kake, Pirla, Sedorfa, Gatuza, Kostakurte, Dide...

Fudbalere Crvene zvezde narednog četvrtka u Beogradu (18.55) čeka ispit zrelosti sadašnje generacije, okršaj sa velikim Milanom u šesnaestini finala Lige Evrope. Crveno-beli su igrali sa “roso-nerima” dva puta i nažalost nisu uspeli da ih eliminišu. Jedan od junaka poslednjeg duela sa italijanskim klubom bio je Dušan Đokić strelac gola na Marakani u porazu od 1:2. Milan je imao strašnu ekipu koju je predvodio trener Karlo Anćeloti, a igrali su Kaka, Pirlo, Inzagi, Sedorf, Gatuzo, Kostakurta, Kafu, Seržinjo, Dida…

Dušan Đokić
foto: Starsport©

- Dobili su nas u Milanu rezultatom 1:0 i mi smo posle te utakmice imali nadu da možemo nešto uraditi u revanšu. Ne treba zaboraviti da je Milan tada imao možda i najjači tim u svojoj istoriji. To su i potvrdili osvajanjem Lige šampiona te sezone – počeo je priču za Kurir Dušan Đokić (40) i nastavio:

- U Beogradu pun stadion! Onaj huk sa tribina, masa ljudi, pesme, ponelo nas je to u svlačionici. Mislili smo da možemo da ih iznenadimo. Ali, oni nam nisu dozvolili. Bili su prejaki i što je još važnije, iskusni. Dali smo više od maksimuma. Izgubili smo, ali smo posle meča ispraćeni aplauzom. Kada te tako navijači isprate, posle dva poraza, onda znaš da si dao sve od sebe i da nema čega da se stidiš.

Dušan Đokić
foto: Starsport©

U okršajima Crvene zvezde i Milana, a bilo ih je tri puta u mečevima pod okriljem UEFA, golove italijanskom klubu davali su samo trojica igrača – Dragan Stojković Piksi, Dejan Savićević i Dušan Đokić.

- Neverovatan podatak! Da se smrzneš, kad se nađeš u društvu takva dva velikana. Ne bih sebe da poredim sa njima, Piksi i Dejo su nivo iznad. Ali, lagao bih, ako bih rekao da mi ne prija kada sam u takvom društvu. Činjenica je da je gol protiv Milana obeležio moju karijeru. Ponosan sam što sam bio učesnik jedna tako velike utakmice. I što je još važnije bio deo tima Crvene zvezde.

Dušan Đokić
foto: Starsport©

Trener crveno-belih tada je bio Dušan Bajević, a predsednik Dragan Stojković Piksi. Priprema za okršaj sa Milanom nije bila posebna.

- Normalno smo se spremali za utakmicu, bez pompe i tenzije, kao pred svaku drugu. Sećam se da je Bajević govorio da su kvalitetan tim, ali I da mi imamo šta da pokažemo i da ne treba da se plašimo. Piksi, Dika i Maza su nam ispričali kako je bilo protiv Milana kada su oni igrali 1988. godine. Preneli su nam neko svoje iskustvo. Sve je bilo pozitivno, nadali smo se iznenađenju. Ali…

Sadašnja generacija Crvene zvezde ima veliku šansu, da protiv favorizovanog Milana pokuša da napravi iznenađenje.

Dušan Đokić
foto: Starsport©

- O tome je najkompetentniji da priča Dejan Stanković! Igrao je u Italiji 15 godina. Ako neko zna kako se dobijaju utakmice protiv Milana, onda je to Deki! Mislim da će igrače spremiti kako treba. Voleo bih da naše vlasti dozvole da bude makar malo publike, da to bude fudbalski spektakl.

Dušan Đokić veruje u Dejana Stankovića i Zvezdine momke.

- Deki zna njihov mentalitet, ali zna i naš. To je prednost. Pratio sam kako Zvezda igra na pripremama, sve to deluje dobro. Igrači koji su došli sa strane dobro su se uklopili. Mislim da će Deki i ekipa pokušati na sve načine da iznenade Milan. Navijam za njih!

Prva zvezda Milana je iskusni Zlatan Ibrahimović, mada je tu pored njega dosta kvalitetnih igrača.

- Prošle godine u ovo vreme, bili su na dnu tabele Serija A, a sada su prvi! To govori o njima koliko su ozbiljni I koliko su dobro radili. Milan je među pet najboljih na svetu. Nema dileme. Ibrahimović jeste najveća zvezda, ima dosta godina iskustva i ozbiljna je klasa, ali i Zvezda ima svoj kvalitet – zaključio je Dušan Đokić.

Dušan Đokić
foto: Starsport©

Lepe uspomene

Zadržao dresove Gatuza, Kostakurte i Pirla

Dušan Đokić je veliki kolekcionar dresova. Tokom karijere skupio ih je dosta, a Kuriru je otkrio sa kim je promenio dresove u okršaju sa Milanom:

- Ostala mi je uspomena na Gatuza, Kostakurtu i Pirla. Lepo su se uklopili u moju kolekciju.

Polako gradi karijeru

Trener već pet godina

Posle igračke karijere u kojoj je pored Zvezde igrao za Briž, Omoniju i još neke klubove, Dušan Đokić je započeo trenersku karijeru:

- Krenuo sam pre pet godina da radim kao trener. Idem korak po korak, skupljam iskustvo, kao kad sam bio igrač. Samo rad i rad, nema tu velike filozofije. Prošle godine bio sam u četvrtoj ligi u Mladosti iz Omoljice, a sad sam preuzeo Borac iz Sakula. Igramo treću ligu, grupa Vojvodina. Radio sam u BiH, u tamošnjoj Superligi, vodio Zvijezdu 09. Imam ambicije da dođem i do elite, ali polako.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track