ĐOLETOV SAN BIO JE DA POSTANE FUDBALER: Balašević je voleo sport, a ove pesme posvetio je šampionima VIDEO
Foto: Stefan Stojanović

žalio je što nije uspeo

ĐOLETOV SAN BIO JE DA POSTANE FUDBALER: Balašević je voleo sport, a ove pesme posvetio je šampionima VIDEO

Fudbal -

Čuveni kantautor Đorđe Balašević preminuo je u 68. godini.

Zna se da je ovaj vrsni pisac, pesnik, reditelj, jednom rečju umetnik, bio veliki ljubitelj sporta i da se ne retko u pesmama i pričama moglo čuti upravo o tome

O fudbalu peva u pesmi o prvoj ljubavi, kada mu je važnije od nje bilo da zaigra za školski tim.

Godine 1982.fudbalska reprezentacija Jugoslavije, spremala se za Svetsko prvenstvo u Španiji. Završni deo priprema bio je u Novom Sadu, a svojom pesmom odande, ispratio ih je Đole Balašević jednim privatnim koncertom.

Kad smo već kod ljubavi, Đole je kao što je poznato bio oženjen Oliverom, nesuđenom olimpijkom na Igrama u Moskvi.

Balašević je Oliveri posvetio mnoge pesme, a stihovi Unikatne govore baš o periodu kada se mala Savićka veoma uspešno bavila gimnastikom.

Manje je poznato da je baš zbog Olivere, Balašević znao da kaže da je Zlatko Vujović u karijeri uradio tri velike stvari. Dva centaršuta posle kojih je reprezentacija postigla golove za velike pobede protiv Bugara i Španije znamo, a treće je kako to što je Olja zbog tog asa sa Đoletom gledala fudbal.

U pesmi Drago mi je zbog mog starog imamo priču o vrhunskom fudbaleru, koji je bez škole, krenuo u svet sporta. Numera je posvećena Slobodanu Pavkoviću Bobetu, fudbaleru, treneru i stručnom konsultantu na televiziji Arena sport. Njih dvojica su zajedno nastupali u grupi ''Rani mraz'', dok se Pavković nije opredelio za karijeru u fudbalu.

Talentovani Pavković je od sedme godine svirao harmoniku, od 13. i gitaru, a svoju prvu platu u Vojvodini potrošio je na najlepši instrument u Novom Sadu.

Slobodan Pavković je nakon četiri godine igranja za Vojvodinu prešao u Partizan, gde je bio pet godina. Nakon toga je jednu sezonu igrao za Galeniku, a kao internacionalac je nastupao u Švedskoj. Đorđe Balašević, iako mu je to bila velika želja, nije postao fudbaler.

Balašević je napisao i pesmu o košarkašima Jugoslavije koji su 1978. godine u Manili bili šampioni sveta sveta. Ona je izvedena u emisji Obraz uz obraz, a pričalo se o njoj i u serijalu Zlatni momci.

Umeo je Đole i da se na koncertu Splitu pojavi u dresu košarkaša Jugoplastike Dina Rađe.

Poznato je da je Monika Seleš na putu do svetskih teniskih visina trenirala u dvorištu Balaševićeve kuće, a dobila je i pesmu.

Kada je Crvena zvezda zavladala fudbalskom planetom nastao je hit Čarobnjaci.

Onda su stasali neki novi klinci. Balašević je za potrebe MMA spektakla koji organizuje njegov sin Aleksa, u detinjstvu rvački reprezentativac naše zemlje. Pesmu peva Ivan Zoranović Kiza.

I u Balaševićevim knjigama sport je važan deo. Tako u knjizi Jedan od onih života saznajemo da je Batula Petraš veoma tužan što jeu finalu školskog takmičenja pogodio prečku. I danas kada prolazi terenom na kom je utakmica igrana, na prečki vidi blatnjavi trag lopte, koja nije završila u mreži.

Na kraju pomenute knjige glavni junak pomaže mladiću da pobegne od građanskog rata i ilegalno napusti zemlju, a zatim se vraća i sa drugom koji je službenik na prelazu igra fudbal na male golove.

Balašević je sport koristio i u priči o publici. Pa smo tako mnogo puta čuli priču o navijačima u Novom Sadu, koji na stadion obavezno nose kišobran, jer "nikad ne zna, kad će da padne i jednom od njih koji u poslednjim momentima ustane i jednom od najvećih golgetera Slobodanu Santraču sa tribina dobaci: "Santrače, pizdo!"

Đole je bio popularan i na tribinama, gde su navijači i Crvene zvezde i Partizana pevali pesme na melodiju hita "Računajte na nas".

Kurir sport / Nenad Kiš

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track