01:49

RANKO STOJIĆ U USIJANJU DANA: Piksi je mnogo potrebniji Savezu, nego Savez Piksiju (KURIR TELEVIZIJA)

USIJANJE DANA

MOŽE LI STOJKOVIĆ DA VRATI UGLED SRPSKOJ REPREZENTACIJI? Ranko Stojić: Piksi je mnogo potrebniji Savezu, nego Savez Piksiju

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije dobila je novog selektora neposredno uoči starta kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Može li legendarni Dragan Stojković Piksi da vrati ugled i izgradi kult reprezentacije onako kako je to činio kao igrač, ostaje da se vidi.

Sve ovo odvija se u okolnostima kada je i sam čelnik FSS Slaviša Kokeza interesantan policiji iz nefudbalskih razloga. Hoće li se i to odraziti na uspeh nacionalnog tima bile su neke od tema Usijanja dana u kojem su gostovali proslavljeni golman i fudbalski menadžer Ranko Stojić i Miloš Bjelinić, novinar sportske redakcije Kurira.

usijanje
foto: Printscreen

"Veoma je neobično što nije bilo Piksijeve promocije, ali znamo kako je turbulentna situacija u Savezu. Biće vreme za konferencije, a malo je vremena do početka kvalifikacija. Najvažnije je da je Dragan došao", počeo je Stojić i dodao:

"Ako je neko bio potreban reprezentaciji, onda je to ličnost i stručnjak kao što je Stojković. I prijateljima sam rekao, mnogo više Piksi treba Savezu nego Savez Piksiju. On je pokazao veliku dozu patriotizma".

usijanje
foto: Printscreen

Govoreći o "slučaju Kokeza", Bjelinić je rekao:

"Iza jake reprezentacije mora da stoje čvrsti temelji. Stvari u Savezu moraju da se rešavaju jako brzo, nema vremena za gubljenje. Verujem da će Stojković uspeti da održi fokus igrača na teren, jer njih i ne treba da interesuje gde je predsednik Saveza, ali dugoročno, te stvari moraju da se reše".

usijanje
foto: Printscreen

Piksi je svojevremeno bio predsednik Saveza, a sada je selektor.

"Jedna je organizaciona, a druga stručna funkcija, ali su one povezane. Piksi je bio svetska klasa i ima svetske kontakte i možda se spustio stepenicu niže, ali pokazuje veliki entuzijazam da napravi uspeh", podvukao je Stojić.

"Kina i Japan, gde je Piksi radio, su ozbiljne fudbalske zemlje. Šampion je bio sa osrednjom Nagojom, to je kao da ovde bude šampion sa Spartakom ili Radničkim. U Kini je imao prilike da trenira vrhunske fudbalere i da odmerava snage sa najvećim trenerskim imenima", dodao je Stojić.

"Piksi je toliko inteligentan, da bi mu za uspeh dovoljno bilo samo ono što je napravio kao igrač. Pogledajte Ševčenka", napravio je Stojić paralelu.

O atmosferi u i oko nacionalnog tima, Bjelinić je rekao:

"Mislim da Piksi već pravi atmosferu i uspeva u tome. Kao navijač, mogu da kažem da mi uliva samopouzdanje kada kaže: 'Mi ćemo da ginemo za taj dres. Kad igrači dođu pred Dragana Stojkovića, došli su pred većeg igrača nego što su svi oni zajedno. Piksijev nastup mi deluje iskreno".

usijanje
foto: Printscreen

O mešanju u izbor igrača, Stojić kaže:

"Ja se uvek nasmešim takvom pitanju. To treba nazvati pravim imenom. To je postao uobičajeni alibi kada dođe neuspeh. Uvek se menadžeri navode kao opravdanja. Toga ima svuda u svetu, nametanja menadžera, ali sve zavisi od onih koji odlučuju".

"Da li ste čuli da je neki selektor, makar mlađih kategorija, istupio i rekao da mu se neki menadžer obratio? Istupio je Lalatović, kao trener Vojvodine", podsetio je Stojić i dodao:

"Nije neuspešna bila samo naša A reprezentacija prošle godine, već i sve mlađe selekcije. To je za brigu".

"Po ljubavi prema fudbalu i srcu naroda Srbije, mesto nam je u Kataru. Zaslužili smo i zato što imamo puno talentovanih igrača, pa imamo istoriju koja nije loša. Međutim, treba biti realan, u sportu mora mnogo da se radi. Odlazak na SP treba da bude posledica dobre organizacije", kazao je Stojić.

Ranko Stojic
foto: Printscreen

O kvalifikacionoj grupi, Bjelinić je rekao:

"Kada je talenat u pitanju, daleko smo ispred Irske, ali po borbenosti i fanatizmu, Irci su za tri koplja ispred nas. Ako Stojković uspe da igračima 'proključa vrela krv', možemo da se nadamo dobrim rezultatima. Ne možemo da očekujemo da budemo ispred Portugala, ali ispred Irske moramo da budemo".

Nadovezao se Stojić:

"Malo je amaterski bilo to kako je napravljen raspored utakmica. Znalo se da će se selektor menjati i da će mu biti potrebno vreme, a na kraju su mu stavili vruć krompir u ruke, jer najteže utakmice ima na startu".

"Portugal bi bio favorit i da je s Nemačkom u grupi. Ima 20 top igrača. Naravno da se ne treba predati. Realno ako se izborimo za drugu poziciju, to bi bio veliki uspeh", dodao je Stojić, a onda se osvrnuo na Piksijev spisak:

"Mudro je postupio, jer je očigledno pozvao igrače i za neke buduće cikluse".

usijanje
foto: Printscreen

Bjelinić je ocenio:

"Bilo je dva iznenađenja na spisku koja nisam očekivao, a izostanak Kolarova i Milivojevića me nisu iznenadili".

Stojić se nadovezao:

"Milivojevića sam doveo iz Kragujevca, ali mislim da nam nedostaje ta vrsta autoriteta. Očigledno se Dragan opredelio za brže igrače na sredini".

"Siguran sam da će se kod Piksija znati ko šta radi i kome je gde mesto", zaključio je Ranko Stojić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track