TO SE ZOVE BIZNIS! Kupili klub za 22 miliona funti, a sada vredi dve milijarde
Foto: EPA Neil Hall

Majstor

TO SE ZOVE BIZNIS! Kupili klub za 22 miliona funti, a sada vredi dve milijarde

Fudbal -

Predsednik Totenhema Danijel Levi danas slavi sjajan jubilej - 20 godina od kada je postao čelni čovek popularnih Pevaca.

I ima previše razloga da bude zadovoljan, ako ćemo precizno, dve milijarde razloga! Upravo toliko funti vredi klub u koji je Levi došao 2001. godine, a kompanija ENIC, u kojoj porodica Levi ima oko 30 odsto udela, kupila ga je za danas neverovatan iznos od 22 miliona funti.

Danijel Levi
foto: EPA Facundo Arrizabalaga

Te 2001. Totenhem je takmičenje u Premijer ligi završio na 12. mestu sa 13 pobeda, 10 remija i 15 pobeda i ispao je u trećoj runti Intertoto kupa. Bio je u senci Arsenala sa potpuno zastarelom infrastruktorom.

Hari Kejn, Totenhem
foto: EPA-EFE/Matt Dunham

Danas klub koji je nekad nastupao na starom Vajt Hart Lejnu može da se pohvali da je jedan od najprofitabilnijih u Evropi, sa najmodernijim trenažnim centrom u Engleskoj i spektakularnim stadionom.

Sve to je Totenhem postigao zahvaljujući vizionarstvu Danijela Levija.

- Uvek je imao tu neverovatnu viziju, pričao je kako ćemo imati trenažni centar i stadion koji će biti na najvećem mogućem nivou. Retko koji klub ima predsednika sa takvom čvrstom namerom da uradi obećano - rekao je za Dejli mejl Pol Barber, direktor Sparsa od 2005. do 2010. godine.

Totenhem, Crvena zvezda
foto: Kurir sport/Goran Anđelković

Možda je najveće dostignuće ovog, inače skromnog biznismena, novi stadion vredan 1,2 milijarde funti. Nikao je umesto starog Vajt Hart Lejna i predstavlja pravi biser u sferi sportskih objekata.

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track